Abe Sinzó: Észak-Korea csak taktikázik a tárgyalásokkal

Phenjan már többször fejlesztette katonai ütőképességét a külfölddel folytatott párbeszéd ideje alatt.

MN
2018. 03. 08. 9:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A japán miniszterelnök nem bízik Észak-Korea valódi tárgyalási hajlandóságában. Szerinte valószínűbb, hogy Phenjan csupán időt szeretne nyerni, hogy tökéletesítse atomprogramját. Abe Sinzó már korábban is hangsúlyozta, hogy maximális nyomást kellene gyakorolni a diktatúrára, hogy igazán érdekében álljon a tárgyalás. A jelenlegi kezdeményezés szerinte csupán tárgyalás a tárgyalások kedvéért. Emlékeztetett, hogy Észak-Korea már többször fejlesztette katonai ütőképességét a külfölddel folytatott párbeszéd ideje alatt is – írja a Deutsche Welle. Mint kiemelte, Phenjan akkor lehetne igazán szavahihető, ha önállóan tenne lépéseket nukleáris arzenálja leszerelésére. Japán csak ebben az esetben tárgyalna Észak-Koreával. A japán kormányfő feltételezését megerősítheti, hogy amerikai műholdas megfigyelések szerint Észak-Korea folytathatja a plutóniumgyártást.

Abe Sinzó arra a hírre reagált, mely szerint Kim Dzsongun és Mun Dzsein dél-koreai államfő áprilisban csúcstalálkozót tartana, illetve felmerült az Egyesült Államokkal való párbeszéd lehetősége is. Donald Trump amerikai elnök bizakodóbb hangon írt, Twitter-üzenetében előrelépésnek, enyhülésnek nevezte a tárgyalási kezdeményezést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.