Elfogadták a 2020 utáni uniós keretköltségvetés alapelveit

Védelemre, biztonságpolitikára és a migrációs helyzet kezelésére többet adnának az EP-képviselők, és a forrásokat is átalakítanák.

MTI
2018. 03. 14. 17:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Strasbourgi plenáris ülésén az Európai Parlament (EP) elfogadta a 2020 utáni uniós keretköltségvetésről szóló állásfoglalást. Ebben hangsúlyozzák: a büdzsé meg kell hogy feleljen az Európa jövőjével kapcsolatos céloknak – közölte szerdán az uniós parlament sajtószolgálata.

Az állásfoglalásban rögzítették, hogy a 2021-től életbe lépő, hét évre szóló pénzügyi keretnek (MFF) többek között képesnek kell lennie a védelem, a biztonság és a migráció területén jelentkező új kihívások kezelésére. A kiadási limitet az Európai Unió össztermékének 1 százalékáról 1,3 százalékra kell emelni. Ennek indoka: az új problémákra anélkül lehessen érdemben költeni, hogy a legszegényebb régiókat vagy a gazdálkodó közösségeket ez hátrányosan érintené. A jelentés nyomatékolja, hogy jelentősen növelni kell a kutatásra, az Erasmus+ program támogatására, az Ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezésre, a kisvállalkozásokra és az egyéb eszközökön keresztül megvalósuló infrastrukturális beruházásokra fordított összegeket.

Egy másik, saját bevételekről szóló állásfoglalásban az EP-képviselők a fokozatosan bevezetendő új források – a pénzügyi tranzakciós adó, környezetvédelmi adók, a digitális szektorból származó bevételek – és párhuzamosan a nemzetállami hozzájárulás csökkentése mellett érveltek. Véleményük szerint a forrásoknak többek között a bruttó nemzeti jövedelmen (GNI) alapuló hozzájárulások arányának jelentős – 40 százalékot megcélzó – csökkentését kell eredményeznie, ami megtakarításokat hoz a tagállami költségvetések számára. Az új forrásoknak emellett fedezniük kell az Egyesült Királyságnak az unióból való kilépéséből eredő hiányt is, anélkül hogy az adófizetők terhei növekednének – rögzítették az állásfoglalásban.

Deutsch Tamás EP-képviselő (Fidesz–KDNP) az MTI-ez eljuttatott nyilatkozatában kijelentette, a döntés esélyt teremt rá, hogy Magyarország 2020 után is megőrizze a neki járó uniós forrásokat. A politikus véleménye szerint a legfontosabb, hogy az EP kimondta: a közös agrárpolitika, a vidékfejlesztés, és a regionális fejlesztési politika esetében meg kell őrizni a jelenlegi pénzügyi kereteket, az új prioritásokra adott uniós szintű válaszokat pedig új forrásokból, nem pedig a már működő programok kárára kell finanszírozni.

A képviselő fölidézte: a Fidesz magyar delegációja nem támogatta, hogy az EP a regionális fejlesztési politikát „szolidaritás” címszó alatt összemossa a migrációval, és egy költségvetési fejezetbe tegye a migráció kezelésére fordított forrásokkal. Ezzel ugyanis az unió lényeges felzárkóztatási forrásokat csoportosíthatna át migrációs célokra – hangsúlyozta.

Nem támogatták a „megalapozatlanul kiválasztott” mutatók bevezetését sem, a javasolt új feltételek egyik célja ugyanis, hogy a bevándorlók arányához kösse a források elosztását, ezáltal befolyásolva a régióknak nyújtott felzárkóztatási támogatást – közölte. A politikus megismételte: a brexit miatt kieső bevételeket pótolni kell, az uniós költségvetés 2020 után sem csökkenhet. Ezzel kapcsolatban több tagállam, így Magyarország is jelezte: hajlandó növelni a befizetéseit.

„Fontosnak tartjuk, hogy új uniós bevételi források bevezetése esetén tiszteletben kell tartani a tagállamok pénzügyi szuverenitását, valamint azt, hogy nem nőhetnek a polgárok adóterhei” – fogalmazott Deutsch Tamás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.