Észak- és Dél-Korea csúcstalálkozója várható

Kim Dzsongun első alkalommal találkozott magas rangú dél-koreai tisztségviselőkkel.

MTI
2018. 03. 06. 5:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Kielégítő” megállapodáshoz vezettek Kim Dzsongun észak-koreai vezető és a Mun Dzsein elnök által Phenjanba menesztett dél-koreai küldöttség tárgyalásai egyebek mellett egy csúcstalálkozó szándékáról – közölte kedden az észak-koreai állami média. Kim Dzsongun hétfő este vacsorán látta vendégül a tízfős dél-koreai delegációt, élén a nemzetbiztonsági hivatalt vezető Csung Ejjonggal, és őszinte tárgyalásokat folytatott annak tagjaival – jelentette a KCNA hírügynökség.

A megbeszélések témái között szerepelt egy esetleges csúcstalálkozó, „a Koreai-félszigeten uralkodó, égető katonai feszültség enyhítésének” lehetősége, valamint a párbeszéd folytatása – írta angol nyelvű jelentésében a KCNA.

Kim 2011-es hatalomra kerülése óta ez volt az első alkalom, hogy magas rangú dél-koreai tisztségviselőkkel találkozott, s a megbeszélésekre nem sokkal azután került sor, hogy az északi vezető húga, Kim Jodzsong februárban egy nagyobb delegáció élén felkereste Dél-Koreát a phjongcshangi téli olimpia idején. A találkozó remények szerint megnyitja majd az utat Észak-Korea és az Egyesült Államok tárgyalásai előtt. A felek állítólagos megállapodásának részletei azonban nem ismeretesek.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség jelentése szerint a vacsorán részt vett az észak-koreai vezető nyilvánosság előtt ritkán megjelenő felesége, Li Szoldzsu és húga, Kim Jodzsong is. A dél-koreai delegáció, amelynek tagjai között van a titkosszolgálatot vezető Szu Hun, illetve az országegyesítési miniszter helyettese, Csung Heszung is, a tervek szerint további phenjani találkozók után még kedden hazatér.

Csung még a látogatás előtt azt mondta: arra készül, hogy szót emeljen a Koreai-félsziget atommentesítéséért és a tartós béke megteremtéséért. „Átfogó megbeszélésekre számítunk a Korea-közi tárgyalások folytatásáról, valamint az Észak-Korea és a nemzetközi közösség – benne az Egyesült Államok – közötti párbeszéd lehetőségéről” – tette hozzá.

Phenjan és Washington is hajlandónak mutatkozik a tárgyalásra, azonban Donald Trump amerikai elnök leszögezte: a közeledésre csak akkor kerülhet sor, ha Észak-Korea feladja atomfegyverkezési programját. Phenjan korábban megesküdött, hogy ez sohasem fog megtörténni. A nemzetközi közösség súlyos szankciókkal sújtotta Észak-Koreát az ENSZ tilalma ellenére folytatott nukleáris fegyverkezése és rakétaprogramja miatt. Csung és Szu a hét folyamán az Egyesült Államokba utaznak, hogy tájékoztassák szövetségesüket a phenjani tárgyalások eredményéről.

A Koreai-félszigeten az év eleje óta az enyhülés és a közeledés jelei mutatkoznak. Phenjan számos gesztust tett, amelyet Szöul és a békepárti Mun kedvezően fogadott. A két Korea jogilag még mindig háborúban áll egymással, mert az 1950 és 1953 közötti koreai háborúnak egy fegyverszüneti egyezménnyel vetettek véget, és a felek azóta sem kötöttek békeszerződést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.