George Szirtes: Magyarország átlép egy határvonalat

A magyar származású, brit költő szerint Orbán Viktor megfélemlíti ellenfeleit és kezében vannak a civil intézmények.

MN
2018. 03. 30. 13:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez veszélyes. Magyarország a totális autokrácia szélén áll – írta a brit The Guardian véleményrovatába George Szirtes. A Budapesten, Szirtes Gábor György néven született, majd nyolcéves korában, 1956-ban családjával emigrált költő és műfordító jelenleg Angliában él, onnan elemezte a magyarországi belpolitikai helyzetet.

Szerinte a Fidesznek nincsen kompetens ellenzéke, a kormánypárt pedig mindig Soros Györgyért nyúl vissza, ha ellenségképre van szüksége – ahogy azt tette a hódmezővásárhelyi vereséget követően is.

Mint írta, Orbán a „független” címke alól őt kritizálókat Soros jelöltjeinek tartja, akik készek a milliárdos állítólagos akaratát is végrehajtani, például a migráció tekintetében. Szirtes úgy gondolja, a kormányfő megfélemlíti ellenfeleit, kezében vannak a civil intézmények, és sikeresen bezáratta az ellenzék fő újságját, a Népszabadságot.

– Magyarországon sok sebet ejtett a történelem: háborús vereségek, invázió és elnyomatás; forradalmak; szövetségesek árulásai; és mindezek felett a katasztrofális trianoni békeszerződés 1920-ból, amely feldarabolta az országot és a népességet egyaránt. Csak egy erős vezető védhet meg bennünket, mondja a nacionalista ösztön – írta cikkében Szirtes.

A szöveg végén megemlítette Orbán március 15-i szavait is, amelyek szerint erkölcsileg, politikailag és jogi úton is elégtételt fognak venni a jövő vasárnapi választásokat követően. – Az ország – bár Európa többi részéből annyira nem látható – átlép egy határvonalat – szögezte le a költő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.