Gyöngyöspatán járt utána a választási esélyeknek az AFP

„Ezt a rosszat már legalább ismerjük” – nyilatkozta Orbán Viktorról egy helyi roma a francia hírügynökségnek.

MN
2018. 03. 27. 19:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Jobbik néppártosodását és választási esélyeit vette górcső alá az Agence France-Press (AFP) keddi cikkében. A francia hírügynökség azt írja, hogy a Jobbik Európa egyik legkeményebb szélsőjobboldali alakulata volt, uniós zászlót égetett, a zsidó származású képviselőket pedig nemzeti kockázatnak nevezte, mostanában azonban középre mozdult, legalábbis úgy tűnik.

Nem mindenki hisz ugyanis a változásban, egy Gyöngyöspatán megszólaltatott cigány tisztségviselő, Fakas János például azt nyilatkozta az AFP-nek, mindegy most mit mondanak, csak tettetnek, a Jobbik nem változott. Farkas azt is felidézi, hogy 2011-ben a Jobbikhoz köthető csoport – utalva a Magyar Gárdára – félelemkeltően vonult fel a településen.

A cikk felidézi, hogy Vona Gábor, a párt elnöke bocsánatot kért a romáktól, és a magyarországi zsidó közösségnek is üdvözlőkártyát küldött hanuka alkalmából. „Kész vagyok ismét bocsánatot kérni a cigány közösségtől, ha arra van szükség” – nyilatkozta nemrégiben a miniszterelnök-jelölt az AFP-nek is, hozzátéve, senkinek nem kell félnie, ha a Jobbik hatalomra kerül. Azt is írják, hogy az átalakulás az „antiszemita, rasszista” erőből néppárttá sokak szerint gyanúsan gyorsan zajlott, ám Vona Gábor leszögezte, hogy a változást nem taktikázás, hanem a meggyőződés vezérelte. Sőt, a Jobbik szerint a társadalom szélsőjobboldali rétege ma már inkább a Fideszt támogatja. Ezt nyilatkozta lényegében az AFP által megszólaltatott Krekó Péter is. A szakértő úgy véli, a kormánypárt ma már olyan szélsőséges, hogy hozzá képest a Jobbik mérsékeltnek számít, még akkor is, ha nyugati mérték szerint politikájuk egyes elemei még mindig szélsőségesnek tűnnek.

A cikk idézi Vonát, aki szerint a Fidesz ellopta pártja szigorú migrációs politikáját, például a határkerítés építésének ötletét. „De nyolcévnyi kormányzás után a Fidesz csak a kerítést tudja felmutatni, csak Sorosról beszélni, ám a magyarok ennél többet akarnak a kormányuktól” – mondta a Jobbik elnöke.

Az AFP úgy látja a Jobbik mögött áll lapunk tulajdonosa, az Orbán Viktor ellen forduló korábbi barát, Simicska Lajos. Szerintük a párt elsősorban az ország szegényebb északi és keleti régióiban lévő billegő körzeteket célozta meg.

Gyöngyöspatától nem messze, Vona Gábor szülővárosában, Gyöngyösön sem egyértelmű azonban a helyzet. „Nekem jobban tetszett a régi Jobbik, amely még keményebb volt a cigányokkal szemben” – idézik például Sarudi Gábort, az egyik helyi boltost. Egy másik, névtelenséget kérő megszólaló azon aggodalmaskodott, hogy még a Jobbik legfelső köreiben is vannak szélsőséges maradványok. Ennek ellenére azt mondta, Vonára fog szavazni, csak hogy Orbán távozzon.

A hírügynökség is rámutat, hogy a közvélemény-kutatások szerint a Fidesz 40 százalékon áll a biztos szavazók között, a második legerősebb ellenzéki Jobbik csak 20-on. Felidézik ugyanakkor a hódmezővásárhelyi sikert, amely megmutatta, hogy egy jelölt mögé besorakozva elérhető jó eredmény az ellenzék számára. Ugyanakkor emlékeztetnek rá, hogy a Jobbik nem hajlandó együttműködni a „20. századi” pártokkal.

A cikk visszatérve Gyöngyöspatára Farkas Jánossal zárja sorait, aki azt mondja, akkor is inkább Orbán Viktorra szavaz, ha a miniszterelnök bevándorlónak nevezte a romákat, mert „ezt a rosszat már legalább ismerik”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.