Háborús állapotok a brazil nyomornegyedekben

A katonaság próbálja megfékezni az erőszakot a favelákban, de a kritikusok szerint a megszállás nem megoldás.

Szegőfi Ákos
2018. 03. 20. 15:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába rendelkezett Michel Temer brazil elnök a februári riói karnevál után arról, hogy beveti a katonaságot a nyomornegyedekben, nem csitul az erőszak. Az egyik legújabb áldozat egy katonai műveleteket monitorozó emberi jogi aktivista és szociológus, Marielle Franco, akit a belvárosban végeztek ki egy tanácskozás után. A nyomornegyedben született Franco főként a szegénységben élő nők helyzetével foglalkozott, és köztudottan kritikus volt a katonák bevetésével kapcsolatban.

A több mint 3000 főt mozgósító beavatkozásra a bandák és a rendőrség közti háború elharapódzása miatt volt szükség; a kormányzat szerint fennállt a veszély, hogy teljesen elveszítik a város fölötti ellenőrzést. A rendőrség már a főutak és az autópályák biztonságát sem tudta szavatolni, a tűzharcok a munkába igyekvő autósok közvetlen közelében zajlottak. Bizonyos városrészekbe a bandaháború miatt lehetetlenné vált a bejutás, az iskolák és kórházak közül sok bezárt. Pedig a brazil rendőrséget is az egyik legkeményebbként tartják számon, emberi jogi szervezetek szerint tavaly és 2016-ban is ezer emberrel végeztek az egyenruhások.

A bevetésről szóló elnöki rendelet értelmében az akció célja a közbiztonsági szervek működésének visszaállítása és a bűnözési ráta csökkentése. Időkeretet nem határoztak meg, a katonai vezetőség sajtótájékoztatón biztosította a lakókat, hogy a megszállás mindössze addig tart, amíg a rendőrség képes lesz újra visszavenni az ellenőrzést. Nemcsak az ellenzék, de a kormányzat számára is megosztó lépésnek bizonyult a beavatkozás. A katonákat a tűzparancson felül fölhatalmazták arra, hogy bárki otthonába behatoljanak. A városrészekben háborús helyzet állt elő: lakók arra figyelmeztették egymást, hogy mindig vigyék magukkal személyazonosságot igazoló irataikat, és ne hordjanak maguknál olyan tárgyat – például hosszú esernyőt –, ami hasonlíthat fegyverre.

Közben a döntést kritizálók szerint a Temer-kormány szavazatmaximalizálásra használja a katonaságot a biztonságukért aggódó brazilok körében, de az akció önmagában semmilyen hosszú távú megoldással nem szolgál az erőszakra, a drogproblémára, a fegyverkereskedelemre vagy éppen a rendőrséget is súlyosan érintő korrupcióra. A favelák lakói között kerekasztal-beszélgetéseket szervező, Faferj nevű szövetség hangsúlyozta, hogy a nyomornegyedeknek szociális, nem pedig katonai intervencióra van szükségük. „Olyan beavatkozás kell, ami életet, nem pedig halált hoz a favelákba” – írták hivatalos közleményükben. A riói katonai akciókért felelős, a várost jelenleg irányító Walter Souza Braga Netto tábornok deklaráltan „tesztlehetőségként” fogja föl a helyzetet. Vagyis ha a mostani beavatkozást sikeresnek minősítik, más problémás városokban is bevett módszerré válhatna a katonaság bevetése.

Brazíliában a katonaságot eddig is gyakran hívták segítségül olyan esetekben, mikor valamilyen nagy eseményt – például a karnevált vagy az olimpiát – kellett biztosítani. Ám ehhez hasonló, határozatlan idejű katonai akcióra az 1985-ben véget ért diktatúra óta nem volt példa. A diktatúra alatt gyakran előfordult, hogy a katonaság vagy a rendőrség erőszakot alkalmazott, nemcsak a bűnözőkkel, de a rendszert ellenzőkkel szemben is. Megfigyelők pedig attól tartanak, hogy az októberi választások közeledtével mindez ismét megtörténhet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.