Idegméregügy: a Kreml kész a megtorlásra

Moszkva és London egymástól vár lépéseket a volt ügynök megmérgezése miatt, fokozódik a feszültség.

MN
2018. 03. 14. 12:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Moszkvának semmilyen formában nem volt köze Szergej Szkripal, a brit külső hírszerzés (MI6) volt orosz ügynöke, valamint a lánya, Julija Szkripal ellen az angliai Salisbury városában elkövetett gyilkossági kísérlethez – idézi az MTI Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivőjének szerdai nyilatkozatát.

Peszkov újságírók előtt kijelentette: Oroszország elutasítja az ellene felhozott teljesen alaptalan brit vádakat, amelyeket semmiféle bizonyíték nem támaszt alá. „Reméljük, hogy a józan ész kerekedik majd felül, és más országok legalább felteszik maguknak a kérdést, hogy tényleg van-e valamilyen bizonyíték, és hogy valóban megalapozott-e a Moszkvát célzó megtorlás” – tette hozzá.

Moszkva továbbra is nyitott a Nagy-Britanniával folytatandó együttműködésre, de ha London bármilyen megtorló intézkedést tesz, arra Oroszország válaszolni fog – mondta a Kreml szóvivője.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Szkripal-üggyel kapcsolatban azt mondta szerdán, hogy nem sikerült előrébb jutni a Nagy-Britanniával fellángolt vita rendezésében. Lavrov szerint a London által felhozott vád – miszerint nagy valószínűséggel Oroszország állt az idegméreggel elkövetett támadás mögött – nem tekinthető szilárd vagy komoly állításnak, ez inkább csak politikai mutatvány, amelynek az a célja, hogy félrevezessék a nemzetközi közösséget.

A külügyminiszter ismételten hangsúlyozta, hogy Nagy-Britannia mindeddig nem kért hivatalosan információt a gyilkossági kísérletben használt idegméregről, márpedig Moszkva ragaszkodik ahhoz, hogy London ezt a lépést megtegye. Lavrov úgy látja, Oroszországnak nem volt indítéka arra, hogy megtámadja Szkripalt. Szerinte inkább olyan szereplők tehetők ezért felelőssé, akiknek érdekében áll oroszellenes érzelmeket szítani.

Kedden éjfélkor lejárt a brit kormány által kitűzött határidő arra, hogy Moszkva magyarázatot adjon a Szkripal-ügyre. London azt közölte, hogy szerdán válaszintézkedéseket jelent be, ha a határidőig nem kap hiteles magyarázatot Oroszországtól a Salisburyben történtekre.

Szergej Szkripalt és 33 éves lányát március 7-én mérgezték meg Salisbury városában – mint megírtuk, egy magyar orvos látta el a válságos állapotban lévő családtagokat. A brit szakértői vizsgálat szerint olyan, fegyverként bevethető idegmérget használtak az egykori kettős ügynök és lánya megmérgezéséhez, amelynek hatóanyagait még a Szovjetunió fejlesztette ki a hidegháború idején.

Theresa May brit kormányfő azt mondta: azt feltételezik, hogy Oroszországnak még mindig lehet gyártókapacitása e méreganyag előállítására.

Donald Tusk szerint is az oroszok mérgezhették meg a kiugrott orosz ügynököt: „Nagy valószínűséggel Moszkva áll a brit külső hírszerzés (MI6) volt orosz ügynöke, Szergej Szkripal és a lánya ellen Nagy-Britanniában elkövetett mérgezés mögött” – nyilatkozta szerdán az Európai Tanács elnöke, aki egyúttal teljes szolidaritását fejezte ki Theresa May felé a brutális támadás miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.