Jönnek Dél-Amerika Trumpjai?

A következő hónapokban a kontinens négy országa is választás elé néz. A populistáknak áll a zászló.

Szegőfi Ákos
2018. 03. 23. 17:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hektikusnak ígérkezik az év Dél-Amerikában: a következő három hónapban Venezuela, Mexikó, Kolumbia és Paraguay is választások elé néz, míg Peruban elnökválság alakult ki. Pedro Pablo Kuczynski, aki Wall Street-i bankárból vált Peru elnökévé, csütörtökön mondott le négy hónapja húzódó korrupciós botránya után. Kuczynskit kenőpénz elfogadásával vádolták meg egy egész Dél-Amerikára kiterjedő korrupciós ügyben, amely a brazil építőipari óriásvállalatot, az Odebrechtet érinti. Ha ez nem lett volna elég, a héten előkerült egy rejtett kamerás videofelvétel, amely az elnök támogatóiról készült szavazatvásárlási kísérlet közben. Hogy elkerülje a megvádolási eljárást, Kuczynski végül önként lemondott, beszédében továbbra is tagadva a vádakat. Helyét alelnöke, Martín Vizcarra fogja átvenni. Peru ad otthont az Amerikai Államok Szervezete (OAS) áprilisban kezdődő csúcstalálkozójának, ami azért is érdekes lesz, mert a választásra készülő országokban a közvélemény-kutatások a helyenként Donald Trumpot idéző populista, ugyanakkor Egyesült Államok-ellenes jelöltek erősödését mutatják.

A május 20-i venezuelai választás az ország helyzetéhez hasonlóan bonyodalmas. Az ellenzéki pártok koalíciója bojkottálja a szavazást, és jelöltet sem állít az újraválasztásért induló Nicolás Maduro elnök ellen – főként azért, mert a kormányzat megtiltotta legnépszerűbb vezetőik jelölését. Venezuela 2013 óta súlyos válsággal küszködik. A buszsofőrből a néhai katona-elnök, Hugo Chávez örökösévé emelkedő Maduro külső ellenséggel, méghozzá amerikai gazdasági hadjárattal magyarázza az elszabaduló inflációt és az élelmiszerhiányt; kampányában „új gazdaság” felépítését ígéri. Az ellenzéki bojkottból kiugró exkormányzó, Henri Falcón képviseli az alternatívát Maduróval szemben.

Mexikóban biztosan új elnököt fognak választani július 1-jén, mivel a Donald Trump amerikai elnökkel a mexikói határfal ügyében rendszeresen vitába keveredő Enrique Pena Nieto elnök alkotmányos okok miatt másodszor nem indulhat a pozícióért. A hat indulót felsorakoztató versenyben az elit korruptságával kampányoló, populista és Amerika-ellenes propagandát folytató Manuel López Obrador vezet 30 százalék feletti támogatottsággal. Obradort többször is hasonlították már Donald Trumphoz, annak ellenére, hogy ő maga élesen kritizálja a Trump-adminisztráció Mexikó-politikáját. Ha megválasztják, az nemcsak a NAFTA-tárgyalásokkal amúgy is próbára tett gazdasági együttműködést, de a két ország közti drogellenes összefogást is befolyásolhatja.

A kolumbiai választás első, parlamenti fordulója a Kolumbia Forradalmi Fegyveres Erőivel (FARC) békeszerződést kötő, Nobel-békedíjas Juan Manuel Santos elnök koalíciójának kudarcát hozta. A választók Álvaro Uribe exelnök pártjának szavaztak több bizalmat, ami üzenetértékű, mivel Uribe és pártja hevesen ellenezte a békeszerződést, azt hangoztatva, hogy a gerilláknak bíróságon kellene felelniük a tetteikért. A májusi elnökválasztás kampányában jelenleg a baloldali – Chávezt csodáló – Gustavo Petro vezet, őt a konzervatív Iván Duque, illetve a matematikatanárból politikussá lett Sergio Fajardo követi.

A paraguayi választást beárnyékolja a jelenlegi elnök, Horacio Cartes személye. Az utóbbi hónapokban Cartes alkotmánymódosítással szerette volna elérni, hogy újraválasztható legyen. Amikor terve az országos tiltakozáshullám nyomán megbukott, olyan jelöltet próbált állíttatni, aki keresztülvitte volna a módosítást: így 2023-ban újraválasztható lett volna. Ez az elgondolás sem járt sikerrel, mivel pártjának választott jelöltje, Mario Abdo Benítez jobboldali ugyan, de elhatárolódik Cartes elnökségétől. Benítez gyenge pontja, hogy az 1989-ben megdöntött diktatúra egyik magas rangú vezetőjének a fia. Kihívója, a centralista Efraín Alegre az ellenzék legfontosabb politikusa, a Cartes elleni tüntetések vezéralakja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.