Juncker: Nem reális az USA által megszabott határidő a vámtárgyalásokra

Hosszabb egyeztetés kell az uniós fémtermékek amerikai védővámja alóli tartós mentességhez – véli az elnök.

MTI
2018. 03. 23. 15:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem reális az Egyesült Államok által megszabott május 1-i határidő, rendkívül nehéz lenne addig megállapodásra jutni az importált acélra és alumíniumra kivetett amerikai védővámok ügyében, amelyek hatálya alól az Európai Unió ideiglenes mentességet kapott – jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az uniós vezetők pénteki brüsszeli csúcstalálkozója után.

Az ülést lezáró sajtótájékoztatón Juncker közölte, nem valószínű, hogy május 1-ig le tudják zárni a következő napokban megkezdődő egyeztetéseket, ugyanis nagyon összetett kérdésekre kell megoldást találniuk.

Hozzátette, a brüsszeli testület célja, hogy Washington állandó mentességet biztosítson az EU számára a Donald Trump elnök által bejelentett importvámok hatálya alól.

A WTO vezetője párbeszédre és önmérsékletre szólít fel 

Az elmérgesedő amerikai-kínai kereskedelmi viszály kapcsán a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) vezetője önmérsékletet vár a felektől és felszólította a két országot: a WTO keretein belül oldják meg a vitás kérdéseket, hogy súrlódásaik ne okozzanak károkat a globális gazdaságnak. 

Roberto Azevedo, a WTO vezérigazgatója szerint „az egyoldalúan hozott lépések jelentősen növelik annak a kockázatát, hogy mélyülnek az ellentétek, aminek nem lennének győztesei, és aminek következtében kevésbé lenne stabil a kereskedelmi rendszer”.

Pont abban az időszakban lépnének fel zavarok a globális kereskedelemben, amikor élénkül a világgazdaság – jegyezte meg. 

A WTO vezérigazgatójának a közleménye azután látott napvilágot, hogy Donald Trump amerikai elnök csütörtökön aláírta azt a dokumentumot, amelynek alapján vámot vetnek ki kínai importárukra, a szellemi tulajdonjogok megsértésére és technológiai transzferek kikényszerítésére hivatkozva. Akár 60 milliárd dollár értékű kínai árura is vonatkozhat az új vámkötelezettség. 

Válaszul Kína bejelentette, hogy 3 milliárd dollárnyi amerikai importtermékre tervez vámot kivetni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.