Legalább negyvenen haltak meg Kongóban etnikai összecsapások miatt

A marhatenyésztésből élő törzsek között már több erőszakhullám söpört végig.

MTI
2018. 03. 13. 17:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább negyven embert öltek meg az elmúlt két napban a Kongói Demokratikus Köztársaság északkeleti részén a marhatenyésztésből élő hema és a földművelő lendu törzsek közötti erőszakcselekményekben – közölte egy helyi vezető kedden. A lendu többségű milícia szította összecsapásokban december óta több tucatnyian haltak meg. A két törzs közötti feszültség azóta lappang, amióta az 1999 és 2007 közötti konfliktusban ezrek haltak meg.

Helyi vezetők és aktivisták igyekeztek felderíteni a legutóbbi erőszakhullám okát, amelyet feltehetően a föld birtoklása miatti viszálykodás és a viták eldöntésére alkalmas helyi hatóságok hiánya váltott ki.

Jean Bosco Lalu, egy helyi civil szervezet vezetője a Reuters brit hírügynökségnek elmondta, hogy az elmúlt két nap erőszakos cselekményeit szemmel láthatólag a korábbi gyilkosságokra megtorlásul követték el. A két héttel korábbi nagyobb összecsapásokban legalább ennyi ember halt meg.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban 2016 vége óta fokozódott az erőszak, amikor mandátuma lejártával Joseph Kabila elnök nem volt hajlandó távozni a hatalomból, megkérdőjelezve ezzel az állam legitimitását.

Az Ituri tartományban zajlott korábbi konfliktusban részt vevő három hadurat a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elé állítottak, kettőt közülük a bíróság bűnösnek talált. Egy további hadúr pere jelenleg folyik, háborús bűnök és emberiesség elleni bűncselekmények miatt vonják felelősségre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.