Lesz-e újra Fiume a horvát Rijeka?

Mára a magyar hatás minimális a kikötővárosban, ezért a magyar nyelv bevezetése is illuzórikus.

Techet Péter
2018. 03. 26. 10:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A horvát kikötőváros, Fiume (ma Rijeka) 1953-ig kétnyelvű volt: noha a jugoszláv kommunista hatalom a város lakosságának többségét adó olaszok közül sokakat elűzött, a megmaradt kicsi olasz kisebbségnek meghagyták a jogot, hogy használhassa nyelvét. 1953-ban azonban az Olaszországgal megromló viszony miatt helyi horvátokat és szerbeket hecceltek fel a kommunisták: az összeverődött tömeg leverte Fiuméban és a Kvarner-öböl számos szigetén az addig engedélyezett olasz nyelvű helységnévtáblákat. Fiume azóta hivatalosan egynyelvű város. Valójában azonban az egykori magyar kikötővárost ma is számos nemzetiség lakja: szerbek, albánok, bosnyákok például. A megmaradt őshonos olaszok közé már csak háromezer ember tartozik.

Horvátország függetlenné válása után lokálpatrióta erők erősíteni akarták volna Fiume olasz identitását.

De végül csak a szomszédos Isztria megye lett az új horvát állam egyetlen kétnyelvű közigazgatási egysége.

A félszigetet 1990 óta megszakítatlanul irányító balliberális Isztriai Demokrata Gyűlés (IDS–DDI) párt elérte, hogy számos isztriai város – noha az olaszokat onnan is nagy arányban űzték el – újra olasz nyelvű feliratokat is kapjon.

Fiuméban a kétnyelvűség ötlete pár éve vetődött fel, amikor Fiuméért Lista néven létrejött egy párt, amely a város Habsburg-múltját és olasz identitását akarja erősíteni. Eddig e téren főleg szimbolikus sikereket értek el. Tavaly tavasszal például visszakerült a város jelképének számító óratoronyra az olasz fasiszták és a jugoszláv kommunisták által levert Habsburg kétfejű sas. A párt, amely a tavalyi helyhatósági választásokon hat százalékot kapott, tényleg újra hivatalos nyelvvé tenné az olaszt a horvát mellett. Fiume Horvátországon belül igazi „vörös fészek”, amely éppen a multikulturalizmusának hangsúlyozásával akar kitűnni. Vojko Obersnel,

a várost tizennyolc éve irányító szocdem politikus azonban az olasz nyelvet csak történelmi emlékezetként vezetné be,

például a belvárosi utcákat olaszul is megnevezné. Ezzel szemben a baloldali Fiatal Akció Párt (AM) valamennyi kisebbség nyelvét bevezetné, ez elsősorban a szerbeket érintené: Fiume lakosainak ma is közel tíz százaléka szerb. A Fiuméért Lista a történelmi emlékezet kapcsán azt kéri, hogy a várost meghatározó másik két nyelv, a magyar és a német is jelenjék meg az esetleges emléktáblákon.

Ivan Jelicic helyi történész azonban arra figyelmeztetett lapunknak nyilatkozva, hogy

mára a magyar hatás minimális a városban, a magyar nyelv bevezetése ezért illuzórikus, bár ő nem lenne ellene.

Szerinte a cél az lehetne, hogy első körben a történelmi városrészben kerüljenek ki az olasz feliratok. Jelicic úgy látja, Fiuméban történelmi okokból az olaszt, a mai demográfiai helyzet miatt pedig a szerb nyelvet kellene és lehetne erősíteni.

A Fiuméért Lista radikális javaslata, miszerint az isztriai megyéhez hasonlóan a város egésze váljék horvát–olasz nyelvűvé, a helyi jobboldal nemtetszését váltotta ki. Az országosan kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) helyben csupán azt támogatná, ha a belvárosi utcaneveknél fel lenne tüntetve a régen használt olasz változat is. A kikötővárosban a jobboldalnak azonban hagyományosan alig van befolyása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.