Letiltották a Facebookról a Trump-kampányt segítő céget

Ötvenmillió amerikai felhasználó adatait szerezte meg jogtalanul a Cambridge Analytica.

Pintér Bence
2018. 03. 17. 16:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken jelentette be a Facebook alelnöke, Paul Grewal, hogy letiltják a közösségi oldalról a Cambridge Analytica (CA) nevű adatkutató céget, valamint több hozzá köthető személyt – közölte a CNN. A cég beszámolója szerint a republikánus kampányokban, így a Trump-kampányban, de például a brexitkampányban is közreműködő, Robert Mercer konzervatív milliárdos által finanszírozott cég jogtalanul jutott hozzá a felhasználók adataihoz, és mint mostanában kiderült, azokat azután is kezelte, hogy 2015-ben felszólították a törlésükre.

A többek között Steve Bannont, Donald Trump amerikai elnök egykori kampányfőnökét és tanácsadóját is vezetői között tudó Cambridge Analytica egy, a Cambridge-i Egyetemen tanító Aleksandr Kogan által kifejlesztett, úgynevezett Big5 személyiségteszttel gyűjtött adatokat. A módszer alapja, hogy a Big5 teszt által felvázolt pszichológiai profilok és közösségi médiás adathalmazok összevetéséből következtetéseket vonnak le a felhasználókról, majd azok alapján sokkal részletesebben tudják célozni és személyre szabni a hirdetéseket és a „sötét posztokat”, mint az általában használt demográfiai megközelítések esetében.

A The New York Times eközben hosszú cikket közölt a már korábban kirobbanó ügy fejleményeiről. Eszerint Kogan ötvenmillió amerikai adatait szerezte meg jogtalanul, ebből harmincmillió csomag volt olyan, amelyet a CA tudott is használni az ott egykor dolgozók elmondása alapján. Arról a mai napig tart a vita, hogy a módszer mennyiben segítette például Donald Trump vagy a brexitkampány során a távozást pártolók kampányát. A CA most azt állítja, hogy nem dolgozott a jogtalanul megszerzett adatokkal a Trump-kampányban.

A cég azt is állítja, hogy már 2015-ben törölte az adatokat, a New York Timesnak nyilatkozó egykori dolgozók viszont azt mondták: a felhasználók adatai a mai napig megvannak a Cambridge Analytica szerverein. A Facebook alelnöke most azt ígérte: mindent megtesznek azért, hogy az adatokat végérvényesen töröljék.

Lapunk számolt be korábban arról, hogy hazánkban a Cambridge Analytica módszeréhez kísértetiesen hasonlóval gyűjtött adatokat egy, a Demokratikus Koalícióhoz közel álló cég. A tesztet ugyan a volt Gyurcsány-tanácsadó, Dessewffy Tibor által vezetett ELTE Digitális Szociológia Kutatóközpontja hirdette a Facebookon (ahogy korábban a CA is egyetemi kutatásként tüntette fel magát), az adatkezelő azonban nem a kutatóközpont, hanem a Smart Data Solutions Kft. volt, amelynek résztulajdonosa Dessewffy, vezetője pedig Ficsor Ádám, aki korábban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kabinetfőnöke, illetve a Bajnai-kormány titokminisztere is volt.

A cég egyébként Niedermüller Péter DK-s európai parlamenti képviselő „foglalkoztatási keretösszeg” címen kapott pénzeinek kifizetőhelyeként is működik. Dessewffy lapunknak akkor azt mondta: az adatokat anonimizáltan kezelik (ami persze nem zárja ki az olyan felhasználást, mint amilyet a CA követett el), a kutatás nagyságrendje miatt pedig sem piaci, sem politikai szereplő számára nem lehet érdekes; de azt is elmondta: ha mégis érdekes lenne, akkor az adatokat a piacon a Smart Data hasznosítaná.

Lapunk megkereste a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatalt is az ügyben, amely később több ponton is elmarasztalta a céget és a kutatóközpontot. Például megállapította, hogy a teszt nyitóoldalán megtévesztették a kitöltőket, mivel azt a látszatot keltették, mintha az adatkezelő az ELTE Digitális Szociológia Kutatóközpontja lenne, nem pedig a Smart Data; ez a megtévesztés pedig kétségessé teszi azt, hogy a kitöltők valóban önkéntesen, a megfelelő tájékoztatás birtokában adták-e át adataikat.

A Cambridge Analytica módszerét használó Big5 tesztet cikkünk megjelenése óta nyomtalanul eltávolították az internetről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.