Megkezdődött a Nagy-Britanniából kiutasított orosz diplomaták hazaköltöztetése

Tettek is követik a brit–orosz kapcsolatok megromlását.

MTI
2018. 03. 20. 18:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődött kedden, egy nappal az egyhetes határidő lejárta előtt azoknak az orosz diplomatáknak a hazaköltöztetése, akiket a brit kormány a Salisbury városában március elején idegméreggel elkövetett gyilkossági kísérlet miatt utasított ki Nagy-Britanniából.

A brit kormány nemzetbiztonsági bizottsága kedden ülést tartott, de úgy döntött, hogy nem foganatosít újabb szankciókat Oroszországgal szemben.

A múlt szerdán a londoni orosz nagykövetség 23 olyan diplomatáját szólította fel egy héten belüli távozásra az angliai kormány, akikről megállapította, hogy hírszerzési tevékenységet folytatnak Nagy-Britanniában. London emellett felfüggesztett minden tervezett magas szintű kétoldalú diplomáciai érintkezést Oroszországgal, és ennek jegyében visszavonta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter londoni látogatásra szóló meghívását.

Theresa May brit miniszterelnök a kiutasítási döntésről és előzményeiről adott múlt heti parlamenti tájékoztatójában közölte, hogy a brit szakértői vizsgálat megállapítása szerint a novicsok nevű, orosz fejlesztésű, fegyverekben is használható minőségű idegmérget használták Szergej Szkripal egykori orosz katonai hírszerzőtiszt, a brit külső hírszerzés (MI6) volt ügynöke és lánya, Julija Szkripal megmérgezéséhez.

Az incidens március 4-én történt. Mindkettőjüket azóta is válságos, de stabil állapotban kezelik a salisbury-i kórházban.

A brit kormány hivatalos álláspontja szerint „nagyon valószínű”, hogy a mérgezéses támadásért az orosz államot terheli a felelősség. Boris Johnson brit külügyminiszter minapi nyilatkozata szerint „elsöprően nagy valószínűséggel\" Vlagyimir Putyin orosz elnök döntött az akcióról.

Orosz részről folyamatosan cáfolják a brit vádakat. A brit médiában megszólaltatott orosz diplomaták még a novicsok néven azonosított idegméreg-hatóanyag létezését is tagadták.

Kedden mindazonáltal költöztetőcégek zárt rakterű teherautóinak sora hagyta el a londoni Kensington kerületben lévő orosz nagykövetség hivatalainak és rezidenciáinak hatalmas épületegyüttesét, a kiutasított diplomaták és hozzátartozóik – hozzávetőleg 80 ember, köztük gyerekek – pedig buszokkal távoztak a komplexumból.

A diplomatákat és családtagjaikat a Londoni–Stansted repülőtérről szállította haza a Rosszija légitársaság különgépe kedden kora este.

Moszkva szombaton a brit intézkedéseknél szélesebb körű válaszlépéseket jelentett be. Az orosz kormány 23 brit diplomatát utasított ki, emellett visszavonta a szentpétervári brit főkonzulátus működési engedélyét, továbbá leállíttatta Oroszország területén a világ több mint száz országában kulturális és oktatási tevékenységet folytató British Council tevékenységét.

A brit kormány mellett működő nemzetbiztonsági bizottság kedden megtartotta szokásos heti ülését, amelynek napirendjén az esetleges további szankciók lehetősége szerepelt.

Az ülésen azonban végül az a döntés született, hogy Nagy-Britannia most nem alkalmaz újabb ellenintézkedéseket, de Theresa May miniszterelnök az értekezlet után részletek nélkül közölte: London „aktívan tanulmányozza” egyéb lépések lehetőségét, és készen áll e lépéseket bármikor megtenni.

A Downing Street szóvivője nem sokkal később azt mondta: a brit határőrizeti hatóságok megszigorították a brit repülőtereken leszálló magánrepülőgépek ellenőrzését, annak „fokozott megfigyelésére és nyomon követésére”, hogy e gépekkel kik érkeznek Nagy-Britannia területére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.