Mészárszékké változhat a gázai tüntetés

Békés demonstrációnak hirdették meg, de máris tizenkét halottja van a Gázai övezetben szervezett tüntetéssorozatnak.

2018. 03. 30. 14:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Békés demonstrációként hirdették meg, de azonnal elszabadultak az indulatok a Gázai övezetnél a pénteken kezdődött, hathetesre tervezett, A visszatérés menete nevű tüntetéssorozaton. Az időzítés nem véletlen, március 30-án, a föld napján a palesztinok arra emlékeznek – ami aztán rendre zavargásokba torkollik –, hogy 1976-ban az izraeli biztonsági erők végeztek hat emberrel, akik a palesztin földek izraeli elkobzása ellen tiltakoztak. Május közepén pedig jön a katasztrófanap (jam an-nakba) nevű gyásznap, Izrael Állam általuk katasztrófaként megélt létrejötte; ha minden a tervek szerint halad, az Egyesült Államok is ekkor költöztetheti át nagykövetségét Jeruzsálembe.

A visszatérés menete előtt Izrael igyekezett híradásokban, a közösségi médián és szórólapokon is figyelmeztetni a Gázai övezet mintegy kétmillió lakóját, hogy veszélyes megközelíteni a határkerítéseket. Ennek ellenére már péntek reggel megtörtént az első incidens: egy izraeli tank lelőtt egy palesztin farmert, aki az egyik fél szerint csak a munkáját végezte, a másik szerint robbanószerkezetet telepített a kerítéshez. Az esetet később újabbak követték, a nap során legkevesebb tizenkét palesztinnal végeztek a biztonsági erők, mintegy ötszázan pedig megsebesültek, többségük gumilövedékektől.

A kerítéssel, fallal, őrtornyokkal körülvett, lényegében teljesen elzárt, alig 365 négyzetkilométeres Gázai övezet izraeli határán öt helyszínen tüntettek, a becslések szerint összesen tizenhétezren. Az izraeli hadsereg nagy erőkkel, köztük száz mesterlövésszel vonult ki, tájékoztatásuk szerint a fő felbujtókat vették célba, például akik Molotov-koktélokkal, kövekkel próbáltak dobálni, autógumikat gyújtottak fel vagy a kerítést próbálták megrongálni. Beszámoltak egy olyan esetről is, mikor a palesztinok állítólag egy hétéves kislányt küldtek a kerítéshez, akit végül a katonák sértetlenül visszakísértek családjához.

Kérdés, hogy a következő hat hétben is hasonló hőfokon fognak-e zajlani a demonstrációk. A legutóbbi, 2014-es háború óta a Gázai övezet folyamatosan humanitárius katasztrófa fenyegeti: az újjáépítés nem halad, a munkanélküliség negyven százalék fölött van, az áramellátás csak napi néhány órára van biztosítva. Nemrégiben felcsillant a remény az övezetet uraló radikális Iszlám Ellenállási Mozgalom (Hamasz) és a Ciszjordániát irányító Palesztin Hatóság kiegyezésére, új választás kiírására, ám két héttel ezelőtt a palesztin miniszterelnök ellen merényletet kíséreltek meg a gázai határnál, ami újra visszavetette a tárgyalásokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.