Nyugdíjastüntetés tartja sakkban a Rajoy-kormányt

A társadalombiztosítás alapjai tarthatatlanná válnak az elöregedő Spanyolországban is.

2018. 03. 18. 18:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Spanyolország száz városában, többek között Madridban és Barcelonában is sok ezer nyugdíjas vonult utcákra szombaton, hogy felhívják a figyelmet szerintük tarthatatlan helyzetükre. A tudósítók szerint nem egyedül, hanem sok esetben családostul, gyermekekkel, unokákkal vagy dédunokákkal.

De miért érzik úgy, hogy méltatlanul bánnak velük? A tüntetők főként azt nehezményezték, hogy a nyugdíjak egyáltalán nem követik az árakat – különösképpen a számlák összegének folyamatos növekedését. 23 éve, 1995-ben kötötték meg az úgynevezett toledói paktumot a társadalombiztosításról, és azóta az átlag nyugdíj az akkori 439 eurónyi összegről (akkor még pesetában) 2015-ben már elérte, sőt meg is haladta a havi 1022 eurót. A jobboldali Mariano Rajoy kormánya viszont legfeljebb 0,25 százalékos emelést tervez nekik az idei költségvetésben. A nyugdíjasokkal évtizedek óta csínján bánik minden spanyolországi kormány, akiknek a számuk tavaly elérte a történelmi 9,5 millió főt. Jelentékeny és nagyon is aktív, többségében baloldali szavazóbázisról van szó – ők tüntettek szombaton is –, amely a következő években tovább nő, hiszen a várható átlagéletkor 83,5 év. Rajoy vigyáz is rájuk, és évek óta kénytelen egyre több hitelt felvenni, hogy fenn tudja tartani a társadalombiztosítási rendszert, azaz ne kelljen csökkentenie az idősek egyetlen bevételi forrását.

De nem mindenkinek jut öregségi nyugdíj, mert a spanyolországi sajátosságok miatt sok nő nem vállalt munkát, és nagyon sok esetben az egyetlen kereső férj halála után jövedelem nélkül maradtak, mert a családtag ápolását az új törvények nem ismerték el munkának. Arról nem is beszélve, hogy a 2008-ban kezdődött pénzügyi és hitelválság kikezdte az uniós csatlakozás, vagyis 1986 óta gyakorlatilag folyamatosan és lendületesen fejlődő, sőt már-már virágzó ország társadalmi alapjait. A pénzbőség után jött a már nem is hét, hanem jóval többnek ígérkező szűk esztendő s a vele együtt járó pénz- és hitelszűke. Ennek levét azóta is isszák nyugdíjasok, akik szembesültek a rideg, sőt kőkemény feltételekkel: 67 évre emelték az öregségi nyugdíjat – a tervek szerint itt is 70-re fogják emelni –, és aki még nincs hatvan, de elmúlt ötven, már nemigen kap munkát újra, ha valamiért elvesztette. Nem véletlen a fiatalok jelentékeny száma sem a hétvégi tüntetésen, ők is nagyon jól tudják, hogy ha nincs munkájuk, akkor nem lesz nyugdíjuk sem. És a 2008-as válság szomorú hozadéka a válság előttihez képest jóval alacsonyabb bér, amiből nemigen, sőt egyáltalán nem tudnak félretenni a nyugdíjra.

Rajoy nem véletlenül volt óvatos az ígéretekkel a múlt szerdán a parlamenti nyugdíjvita közben is. Az özvegyeknek és a legalacsonyabb járadékosoknak ígért emelést – ha megszavazzák az idei költségvetést. És ez aztán a csapda, mert a kormányfőnek nincs meg a parlamenti többsége, és udvarolnia kell a baszk mérsékelt nacionalistáknak meg a centrista Állampolgárok pártjának. És ha valami csoda folytán mégis rábólintanak az idei büdzsére, még számíthatnak Brüsszel kritikájára, mely azzal az ürüggyel dobja vissza a tervezetet, hogy „tessék lefaragni ezt a fölösleges tételt”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.