Orosz szóvivő: Washington másként fog beszélni a szuperfegyverek láttán

Az atomdrónok a békét szolgálják Marija Zaharova szerint, no és új minőségű párbeszédet hozhatnak Moszkva és Washington között.

MTI
2018. 03. 02. 12:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Moszkva más jellegű párbeszédre számít Washingtonnal az új orosz hadászati fegyverek bemutatását követően – jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő pénteken a Govorit Moszkva rádióadónak nyilatkozva.

Zaharova Vlagyimir Putyin csütörtöki beszédét kommentálta, amelyben az orosz elnök azt állította, hogy országa olyan csapásmérő eszközöket fejlesztett ki, amelyeket a létező rakétavédelmi rendszerek nem képesek elhárítani. Az államfő ugyanakkor azt is mondta, hogy a megnövekedett orosz katonai potenciál megbízható garanciája a békének.

A külügyi szóvivő megismételte Putyin érvelését, amely szerint kudarcot vallott Moszkva minden arra irányuló kísérlete, hogy tárgyalásra bírja Washingtont.

„Most már másfajta, minőségi párbeszédre vagyunk készek. Ez most már nem a kérések kérdése lesz, és nem annak a magyarázatáé, hogy a tárgyalások hiánya a biztonságunkat fenyegeti. Ez most már teljesen más pozíciókból folytatott párbeszéd lesz” – nyilatkozott Zaharova.

A szóvivő azt állította, védelmi képességeinek növelésével Oroszország mindent megtett azért, hogy elkerülje a katonai összeütközést az Egyesült Államokkal.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak azt mondta, hogy helytelen militarista jellegűnek vagy új fegyverkezési verseny kezdeteként értékelni Putyin bejelentését. Peszkov szerint helytelen az az értelmezés is, amely szerint a katonai rész volt az elnök beszédének fő mondanivalója. Az elnöki szóvivő hangsúlyozta, hogy Putyin üzenetében már az elején a technológiai áttörés gondolatára összpontosított.

„Ebben az esetben Oroszország feladata az, hogy képes legyen önmagánál elérni ezt az áttörést, ehhez mindenünk megvan, mert a világ ugráló fejlődési pályán halad, és számunkra most az a legfontosabb, hogy meglovagoljuk ezt a technológiai hullámot” – fogalmazott.

„Oroszország olyan ország volt és marad, amely kölcsönösen előnyös, a kölcsönös tiszteletre és a kölcsönös bizalomra épülő együttműködésre törekszik a világ minden országával” – mondta a szóvivő, hozzáfűzve, hogy Putyin csütörtökön erről is szólt, de ezt „érzelmi okok miatt” kevésbé vették észre.

Peszkov szerint a bemutatott új orosz fegyvertípusok a nukleáris paritás fenntartását szavatolják, és választ jelentenek arra, hogy az Egyesült Államok felmondta a rakétavédelmi rendszerekről szóló, 1972-es ABM szerződést. A szóvivő rámutatott, hogy Washington globális rakétavédelmi rendszer kiépítésén dolgozik, amely a jövőben képes lett volna megbontani a hadászati erőegyensúlyt és semlegesíteni az orosz hadászati erőket.

Emlékeztetett arra, hogy Vlagyimir Putyin már 2003-ban, 2004-ben és 2005-ben is óva intette az Egyesült Államokat ettől, arra figyelmeztetve, hogy Oroszország kénytelen lesz a stratégiai paritás helyreállításának útjára lépni. Ezt, mint mondta, Moszkva egy aszimmetrikus és összehasonlíthatatlanul olcsóbb módszerrel, a rakétavédelmi berendezéseket meghaladni képes csapásmérő eszközök fejlesztésével érte el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.