Saját határrendőrséget és menekültügyi hivatalt állít fel a bajor kormány

A döntést az új bajor kabinet első ülésén hozták meg.

MN
2018. 03. 23. 19:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Önálló határőrizeti rendőrség és menekültügyi hivatal felállításáról döntött az új összetételű bajor tartományi kormány pénteken – tudósított az MTI.

A Markus Söder vezette kormány első üléséről kiadott közlemény szerint a határőrizettel foglalkozó rendőri szerv július 1-jétől kezdi meg működését és 1000 főből áll majd, központja a bajor–osztrák határnál fekvő Passauban lesz. Felszerelik egyebek között drónokkal, amelyeket a zöldhatáron vetnek be az illegális határátlépés visszaszorítására.

A határőrizet Németországban szövetségi hatáskör, de a müncheni vezetés el akarja érni, hogy a bajor határrendőrök a szövetségi rendőrség által végzett valamennyi határigazgatási műveletbe, például az útlevelek ellenőrzésébe is bekapcsolódhassanak. Ezért tárgyalást kezdeményeznek a szövetségi kormánnyal.

A menedékkérők többsége a bajor–osztrák határnál éri el Németország területét, ezért a nemzetközi menekültválság eddigi legsúlyosabb szakaszában, 2015 szeptemberében ideiglenesen visszaállították az ellenőrzést ezen a határszakaszon. Az európai uniós szabályok alapján az intézkedést az idén május 12-ig lehet fenntartani.

München szerint ismét meg kell hosszabbítani az engedélyt. Ezzel a szövetségi belügyminiszter, Horst Seehofer – az előző bajor kormányfő – is egyetért. A Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke az utóbbi napokban többször kijelentette, hogy a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet érintett határszakaszain egészen addig fenn kell tartani a rendkívüli állapotot jelentő ellenőrzést, ameddig nem megfelelő az övezet külső határának védelme.

Markus Söder kormányának első ülésén arról is döntöttek, hogy a tartomány teljes területén erősítik a rendőri jelenlétet, és 2020-ig évente rendre 500-zal növelik a rendőrök számát, amely több mint 42 ezer fővel már most történelmi csúcson van.

A rendőrség megerősítése egész Németországban egyedülálló – idézték a közleményben Joachim Herrmann belügyminisztert. A fejlesztés azt szolgálja, hogy Bajorországban továbbra is „nagyobb biztonságban éljenek az emberek, mint másutt” – utalt a CSU-s politikus arra, hogy a 16 tartomány közül Bajorországban a legjobb a közbiztonság.

A menekültügy szintén alapvetően szövetségi hatáskör Németországban, a menedékkérők ügyében a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) dönt. A bajor kormány ezen a területen nem kíván a szövetségivel megegyező jogosítványokat. A tartományi menekültügyi hivatal a BAMF „erős partnere” lesz – mondta ezzel kapcsolatban Joachim Herrmann.

Németország gondoskodik a rászorulókról, ezt mutatja, hogy „egy nagyszerű közös erőfeszítéssel sikerült több mint egymillió menekültet és menedéket kereső embert ellátni országunkban” – emelte ki a közlemény szerint Markus Söder. A miniszterelnök hozzátette, hogy a maradásra jogosult embereket a lehető legjobban be kell illeszteni a társadalomba, a németországi tartózkodásra nem jogosult embereket pedig „következetesen vissza kell vezetni a származási országukba”. Ennek a feladatnak a „jobb, gyorsabb és hatékonyabb” elvégzésére alakítják meg a tartományi menekültügyi hivatalt, amelynek szintén 1000 munkatársa lesz.

Horst Seehofert felbosszantotta Angela Merkel ellenkezése az iszlám ügyében

Felbosszantotta Horst Seehofer német belügyminisztert, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökét, hogy nyilvánosan ellentmondott neki a muzulmán vallás és kultúra németországi helyzete körüli vitában Angela Merkel kancellár, a testvérpárt Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke – írta a Der Spiegel című német hírmagazin.

A hetilap szombaton megjelenő számából ismertetett részletek szerint Horst Seehofer elmondta, hogy „jottányit sem enged”, továbbra is az az álláspontja, hogy az iszlám nem tartozik hozzá Németországhoz.

A Der Spiegel szerint a politikust teljesen váratlanul érte és mélyen felzaklatta, hogy Angela Merkel ellentmondott neki az új kormány programját a szövetségi parlamentben (Bundestag) szerdán ismertető beszédében. Kiemelte, hogy cseppnyi megértés sincs benne a kancellár lépése iránt, amely szerinte teljességgel szükségtelen volt.

Angela Merkel a Bundestagban azt mondta, hogy a Németországban élő mintegy 4,5 millió muszlim révén a vallásuk, az iszlám is Németország részévé vált.

A Der Spiegel összeállítása szerint a CSU vezetése egyetért a pártelnökkel. Meggyőződésük szerint csak úgy lehet sikeresen fellépni a CDU/CSU pártszövetségtől jobbra álló, Alternatíva Németországnak (AfD) nevű ellenzéki párttal szemben, hogy a „jobboldali populisták” témáit is lefoglalják.

Ezért a CSU „nem enged az iszlám körüli vitában” – jelentette ki Markus Blume, a bajor regionális párt főtitkára, hozzátéve, hogy Horst Seehofer helytálló és a lakosság túlnyomó többségének véleményével megegyező megállapítást tett, amikor kimondta, hogy az iszlám nem tartozik hozzá Németországhoz.

Ezzel szemben a CDU-ban azt sürgetik, hogy lépjenek túl az ügyön. Saar-vidék tartomány CDU-s miniszterelnöke, Tobias Hans a Der Spiegelnek azt mondta, hogy „a vita értelmetlen”, és „nem a politika dönti el, hogy melyik vallás tartozik hozzá országunkhoz és melyik nem”. 

Hozzátette, hogy mindenki hozzátartozik Németországhoz, aki elfogadja a német jogrendet és értékrendet és beilleszkedik a társadalomba.

Schleswig-Holstein tartomány CDU-s miniszterelnöke, Daniel Günther figyelmeztette a testvérpártot, hogy ne bonyolódjék „álvitákba”. Kiemelte, hogy a szövetségi kormány megalakításával a „konkrét politika végrehajtásának” jött el az ideje.

A 82,6 milliós Németországban nagyjából 4-4,5 millió muszlim él, többségük szunnita török. A menekülthullám révén valószínűleg több mint félmillióval nőtt a muszlimok száma az országban, arányuk így 6-7 százalék körül lehet.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.