Svédország moderálna Trump és Kim Dzsongun között

Azért megvárják, hogy érkezik-e efféle kérelem hozzájuk.

MTI
2018. 03. 10. 16:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Svédország felajánlotta segítségét esetleges közvetítőként az Egyesült Államok és Észak-Korea között a kommunista rezsim nukleáris programjáról tervezett párbeszédhez.

„Ha bármi módon segítségükre tudunk lenni, úgy megtesszük” – jelentette ki Stefan Löfven svéd kormányfő luxemburgi látogatásán szombaton. A TT svéd hírügynökség szerint a miniszterelnök ugyanakkor nem pontosította, hogy a gyakorlatban mit jelentene a skandináv állam segítsége. Löfven szerint megvárják, amíg ilyen irányú kérelem érkezik hozzájuk.

A svéd miniszterelnök emlékeztetett: országa az 1970-es évektől nagykövetséget tart fenn Phenjanban, amely az Egyesült Államok érdekeit is képviseli a kommunista államban. Mint mondta, fontolóra kell venni azt is, hogy a konfliktus főszereplői a két Korea mellett az Egyesült Államok, valamint Kína. „Közös alapokat kell találniuk, hogy előrébb juthassanak” – idézte tovább Löfvent a TT.

A Dagens Nyheter című svéd napilap pénteken jelentette névtelen forrásokra hivatkozva, hogy Ri Jongho észak-koreai külügyminiszter hamarosan találkozik svéd kollégájával, Margot Wallströmmel. A svéd tárcavezető szóvivője nem kommentálta a lapjelentést, ugyanakkor hangsúlyozta: Svédország más államokhoz hasonlóan az észak-koreai válság békés rendezésében érdekelt.

Svédország egyébként közreműködött az Észak-Koreában bebörtönzött Otto Warmbier hazaszállításában. Az amerikai diákot 2016 januárjában vették őrizetbe, majd 15 évi kényszermunkára ítélték egy propagandaplakát ellopása miatt. Warmbier 2017 júniusában hunyt el agyi oxigénhiány és pangó vérellátás miatt, miután kómában hazaszállították az Egyesült Államokba.

A dél-koreai elnök, Mun Dzsein nemzetbiztonsági tanácsadója csütörtök este Washingtonban közölte, hogy Donald Trump amerikai elnök találkozik Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel. Csung Jui-jong szerint Phenjan kész feladni nukleáris programját, Kim Dzsongun elkötelezett az atomfegyver-mentesítés mellett, és a jövőben tartózkodni fog a további nukleáris és rakétakísérletektől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.