Szembekerült a néppárttal a Fidesz

Példátlanul „groteszk” szintet ért el a magyarországi médiakoncentráció az EP szakbizottsága szerint.

Arató László
2018. 03. 19. 18:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felsőoktatás, a romák szegregációja és a médiahelyzet – e területekről szól az Európai Parlament (EP) oktatási és kulturális bizottságának véleménytervezete Magyarországgal kapcsolatban, amelyről hétfőn vitáztak a testületben. A dokumentum egy átfogó országjelentés része lesz, amelynek alapján először az Európai Parlament emberi jogi szakbizottsága, majd – várhatóan szeptemberben – az EP plenáris ülése dönt arról, hogy javasolja-e a tagállamoknak az alapszerződés 7. cikkelye szerinti eljárás megindítását. Ez az a bonyolult folyamat, amelynek a végén az adott tagállam szavazati jogát is fel lehet függeszteni.

Az oktatási bizottság véleménytervezetét Petra Kammerevert német baloldali képviselő készítette. A dokumentumban többek között az olvasható, hogy

„miután az utolsó magyarországi független regionális napilapokat kormányközeli oligarchák vették át, a magyar kormány a közelmúltban kiterjesztette ellenőrzését a médiára, és a Riporterek Határok Nélkül szerint a magyarországi médiakoncentráció példátlanul »groteszk« szintet ért el”.

Arra is emlékeztet, hogy „a kormányközeli 888.hu hírportál nemrégiben feketelistát tett közzé a külföldi médiának dolgozó és »Soros külföldi propagandistáinak« nevezett újságírókról, és hogy ez egyértelműen ellentétes a médiaszabadság elvével”.

– A magyarországi helyzet aggasztó – ezzel kezdte az Európai Néppárt (EPP) szónoka a hozzászólását. A Fidesz európai pártcsaládja bírálta a felsőoktatási törvény módosítását, amelynek kapcsán az Európai Bizottság beperelte a magyar államot, vagyis az ügy az Európai Bíróság előtt van.

Az EPP álláspontja a romák szegregációja kapcsán az, hogy minden gyereknek meg kell teremteni a lehetőséget, hogy azonos körülmények között tanulhasson.

– A Népszabadságot ugyan nem közvetlenül a kormány záratta be, azonban több hír szól arról, hogy a kormányhoz közel álló üzleti körök döntöttek a napilap megszüntetéséről – áll a néppárti kiegészítésben.

A magyar kormányt Bocskor Andrea, a Fidesz–KDNP EP-képviselője igyekezett megvédeni, aki kijelentette, hogy Magyarország az európai érdekeket képviseli, s fontos neki a család és a nők védelme. Szerinte csak a CEU-n múlik, hogy mikor tesz eleget a törvény előírásainak, más intézmények már megtették. A romák szegregációja szerinte Magyarországon sokat javult, a romák felzárkóztatása egyre nagyobb sikerrel történik. A médiapolitikával kapcsolatban Bocskor Andrea kijelentette, hogy a magyar törvények garantálják a sajtószabadságot, mert csak olyan tartalmak jelenhetnek meg, amilyet a szerkesztők vagy a tulajdonosok akarnak.

Szerinte a Népszabadság bezárásához semmi köze a kormánynak, mert egy veszteséges vállalkozásra került lakat.

A 888.hu-n megjelent listáról sem tehet a kormány, mert nem szólhat bele abba, hogy milyen tartalom jelenik meg egy magántulajdonú vállalkozás felületén. Akinek viszont nem tetszik valamilyen tartalom, az nyugodtan fordulhat a médiatanácshoz mint független intézményhez – tette hozzá Bocskor Andrea.

A bizottsági ülés után megkérdeztük Bocskor Andreát, nyújtanak-e be módosító indítványokat a véleményhez. A képviselő azt mondta, hogy nem fognak változtatást kérni, mert ellene fognak szavazni, „bármilyen szöveg keletkezik is a végén”.

Az EP költségvetési ellenőrző bizottságában is készül egy vélemény Magyarországgal kapcsolatban. Abban az olvasható, hogy „ha a tagállamok nem hajlandók csatlakozni az Európai Ügyészséghez, az uniós pénzeszközök felhasználását fel kell függeszteni”. Mint ismeretes, Magyarország jelezte: nem vesz részt az Európai Ügyészség munkájában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.