Találkozás a Rakétaemberrel: korai lenne még pezsgőt bontani

Donald Trump a tervek szerint májusban találkozik Kim Dzsongunnal. Történelmi esemény ez, vagy hatalmas blöff?

Ruzsbaczky Zoltán
2018. 03. 09. 8:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A Rakétaember öngyilkos küldetésen van”, „Ha az Egyesült Államok arra kényszerül, hogy megvédje magát vagy a szövetségeseit, nem lesz más választása, mint elpusztítani Észak-Koreát” – annak fényében, hogy ezeket a mondatokat alig néhány hónappal ezelőtt, 2017 szeptemberében mondta Donald Trump amerikai elnök Kim Dzsongun világtól elzárt rezsimjéről, szinte hihetetlen belegondolni abba, hogy ma már a két politikus csúcstalálkozóját szervezik.

Magyar idő szerint péntekre virradóra jelentették be, hogy a Fehér Ház első embere elfogadta Kim felhívását egy kétoldalú találkozóra – a meghívót a diktátorral pár napja tárgyaló dél-koreai diplomaták vitték el neki. Ez is jól jelzi, hogy Koreai-félsziget demokratikus államának közvetítése nélkül a helyzet aligha állt volna elő. Merthogy bár az újkeletű, villámgyors enyhülési folyamat Kim Dzsongun újévi beszédével kezdődött, valójában végig a dél-koreai elnök, Mun Dzsein irányított, ő volt az, aki meghívta az északiakat az olimpiára, és ő volt az, aki önként felvállalta hazája nevében a diplomáciai közvetítő szerepét. A kampányában a koreai megbékélés előremozdítását ígérő liberális politikus tudta, hogy a béke szempontjából kulcsfontosságú, mit lépnek az amerikaiak.

És bár Washingtonból rengeteget bírálták a két Korea látványos közeledését, talán még Donald Trump extravagáns személyisége is besegít, hogy összejöjjön a várva várt csúcstalálkozó. Az ingatlanmilliárdosból államfővé avanzsált férfiról már többen is elmondták, hogy elnöksége alatt valami olyat akar dobni, amivel bekerül a történelemkönyvekbe. Az Egyesült Államok faji konfliktusait megoldani valószínűleg nem tudja, a közel-keleti szembenállásba pedig már nála tapasztaltabb diplomatáknak is beletört a bicskája. És hogy mi a helyzet a Koreai-félszigettel? Ha a most beharangozott találkozó összejön, az már akkor is történelmi esemény, ha végül semmi sem lesz a várva várt békéből, Trump lenne ugyanis az első amerikai elnök, aki regnálása alatt kétoldalú megbeszélésen ül össze az éppen aktuális észak-koreai vezetővel.

És mivel a tervezett találkozó példa nélküli, nem is igazán tudhatja Trump, mire számítson. Kockáztat a nagy nyeremény érdekében, és megvárja, mi sül ki ebből az egészből. Ha a tárgyalások kudarcba fulladnak, az akár tovább mélyítheti a két ország konfliktusát.

Bár ezekben az órákban sokfelé hurráoptimista a hangulat, nem árt visszaemlékezni rá, hogy az elmúlt évtizedekben Phenjan jól bevált taktikája volt az időhúzás, vagy éppen az, hogy jókora adag provokáció után hirtelen utat nyitott a tárgyalásoknak, annak érdekében, hogy számára kedvezőbb feltételeket teremtsen tárgyalások útján. A Bloomberg össze is szedte az eddigi megállapodásokat:

Ezekből is jól látszik, hogy még kissé korai lenne a péntek reggeli események miatt pezsgőt bontani. A máskor oly heves Donald Trump is óvatosan fogalmaz. – Komoly haladást értünk el, de a szankciók maradnak, amíg nincs egyezség – írta hol máshol, mint a Twitteren.

A nála mindig óvatosabb Abe Sindzó japán miniszterelnök is visszafogottan nyilatkozott. – Üdvözöljük az Észak-Korea hozzáállásában bekövetkezett változást – jelentette ki, hozzátéve, hogy Washington és Phenjan közeledése a szankciós politika gyümölcse. Az amerikai elnökkel folytatott pénteki telefonbeszélgetésével kapcsolatban azt mondta, egyetértettek Trumppal abban, hogy a nemzetközi közösségnek továbbra is a lehető legnagyobb nyomást kell gyakorolnia Észak-Koreára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.