Tokió egy japán–észak-koreai csúcstalálkozó lehetőségét vizsgálja

Abe Sinzó, úgy látszik, meggondolta magát, már nem hiszi, hogy Phenjan időhúzásra használná a diplomáciát.

MTI
2018. 03. 13. 14:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tokió egy japán–észak-koreai csúcstalálkozó lehetőségét vizsgálja, miközben új politikai irányvonalat készül elfogadni a phenjani rezsimmel szemben – mondták japán kormányzati források kedden. A döntésre azután került sor, hogy Szuh Hun dél-koreai hírszerzési vezető tájékoztatta a japán kormányt phenjani és washingtoni látogatásának eredményeiről.

Abe Sinzó japán miniszterelnök kabinetje korábban óva intett a párbeszédtől Észak-Koreával, de most úgy véli, hogy új esély adódott a Phenjan parancsára évtizedekkel korábban elrabolt japán állampolgárok ügyének felgöngyölítésére – árulták el a források.

A dél-koreai elnöki palota keddi közleménye szerint Abe korábbi állításával szemben azt mondta Szuhnak: nem hiszi, hogy Észak-Korea a korábbiakhoz hasonlóan most is időhúzásra használná a diplomáciát. Phenjan előzőleg sokszor azért ült tárgyalóasztalhoz, hogy időt nyerjen rakéta- és atomprogramja fejlesztésére.

„Ha meg akarjuk oldani a túszejtések kérdését, nélkülözhetetlen a közvetlen párbeszéd Kim Dzsongunnal” – mutatott rá a miniszterelnöki hivatal egyik tisztségviselője. A csúcstalálkozóra a két ország kapcsolatainak helyreállításához is szükség lenne – tette hozzá egy vezető kormány-tisztségviselő.

Legutóbb 2004-ben voltak legmagasabb szintű tárgyalások a felek között, amikor Koizumi Dzsunicsiró japán kormányfő találkozott a néhai Kim Dzsongillel Phenjanban.

Az év eleje óta az enyhülés jelei mutatkoznak a Koreai-félszigeten. Phenjan számos békülékeny gesztust tett, amit Szöul kedvezően fogadott. A szöuli elnöki hivatal bejelentette, hogy Mun Dzsein államfő április végén találkozik Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel az országaikat elválasztó demarkációs vonalon. Több mint egy évtizede nem tartottak legfelső szintű tanácskozást Dél-Korea és Észak-Korea között. A phenjani vezetővel Donald Trump amerikai elnök is tárgyalni készül, találkozójuk várhatóan május végén lesz.

Abe a jövő hónap elején az Egyesült Államokba utazik, hogy egyeztesse országa Észak-Korea-politikáját Trumppal. „Ha csúcstalálkozót tartanak Japán és Észak-Korea között, akkor figyelemmel kell kísérnünk az Egyesült Államok és Dél-Korea lépéseit” – közölte egy kormányzati forrás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.