Újabb ezrek hagyhatják el a szíriai Kelet-Gútát

A térségből a szíriai hadsereg médiája szerint ismét „folyosót" nyitnak.

MTI
2018. 03. 24. 16:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A térségből a szíriai hadsereg médiája szerint ismét „folyosót\" nyitnak, ezúttal a Fajlak ar-Rahmán nevű iszlamista csoport tagjai és családjuk számára, hogy a szíriai fővárossal kelet felől gyakorlatilag egybenőtt Zamalka, Irbín, Ajn-Terma és Dzsobar településekről az északnyugat-szíriai Idlíb tartomány azonos nevű székhelyére távozhassanak.

A szíriai erők által három részre szakított Kelet-Gúta kiürítésének második szakaszára azt követően kerülhet sor, hogy a Szíriában harcoló orosz erők és a Fajlak ar-Rahmán képviselői előző nap megállapodásra jutottak a kivonulás feltételeiről.

Hasonló egyezményt kötött a héten a szíriai kormányerőkkel egy másik lázadószervezet, az Ahrár as-Sám. Ez utóbbi egyezmény 1500 harcos és 6 ezer civil evakuálását írta elő a szintén kelet-gútai Harasztá városából Idlíb tartományba. A helyi Sana hírügynökség szerint a szíriai hadsereg megkezdte bevonulását Harasztába, ahol hozzálátnak az útakadályok elbontásához és az esetleg hátrahagyott robbanószerkezetek hatástalanításához.

A Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint, amely helyi aktivistahálózata révén követi nyomon a polgárháború fejleményeit, a damaszkuszi rezsim és a vele szövetséges erők mostanra Kelet-Gúta legalább 90 százalékát ellenőrzésük alá vonták a térség ostromának február 18-ai kezdete óta.

A szíriai főváros mintegy 400 ezer lakosú elővárosi térségét eddig mintegy 105 ezer ember hagyta el, beleértve azt a 700 főt, aki szombaton indult útnak – jelentette szombaton a RIA Novosztyi orosz hírügynökség az orosz védelmi minisztérium közlésére hivatkozva.

Bassár al-Aszad szíriai elnök és fő szövetségese, Vlagyimir Putyin orosz államfő – az ENSZ Biztonsági Tanácsának tűzszüneti felhívása ellenére – csupán napi öt órás fegyverszünet betartását rendelte el, hogy aki akarja, elhagyhassa a hadsereg által ostromolt térséget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.