Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Csak kullogunk a visegrádiak után

Magyarországra ömlik arányosan a legtöbb pénz, Szlovákia, Csehország és Lengyelország mégis jobban fejlődik.

Arató László
2018. 04. 05. 15:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországra jön GDP-arányosan a legtöbb uniós pénz, mégis a legtöbb mutató alapján a visegrádi négyek sereghajtója lett a korábbi éllovas. Ez derül ki abból a belső használatra készült összefoglalóból, amelyről egy magas rangú EU-s vezető beszélt az Európai Parlament egyik szakbizottságában. Marc Lemaître, az Európai Bizottság Regionális Főigazgatóságának vezetője arról készített kimutatást, hogy 2004-es csatlakozásuk óta ezek az országok hogyan használták fel az uniós forrásokat. Összesen 260 milliárd euróról beszélünk, amelyből – hangsúlyozta a főigazgató – Magyarország minden évben a saját GDP-jéhez képest a legtöbb támogatást kapta. Számokra lefordítva ez azt jelenti, hogy a tagság első tíz évében Magyarország nettó több mint 8 ezer milliárd forintnyi forráshoz jutott, a 2014 és 2020 közötti időszakban lehívható összeg pedig több mint 7 ezer milliárd forint, aminek a nagy részét a kormány rekordidő alatt lekötötte, illetve elköltötte, ennek köszönhetően már szerepel a mostani adatsorokban is.

De nézzük, hogy milyen eredményt hozott mindez! 2004 óta az unió GDP-je 15 százalékkal bővült, a pénzügyi válság 2008–2010-es időszakában volt jelentős a visszaesés. A magyar növekedés ezt meghaladta, de csak egyetlen százalékkal, vagyis 16 százalékos növekedést ért el. A csehek is messze előttünk járnak, de a szlovákok és a lengyelek GDP-je közel 60 százalékkal, azaz majdnem a magyar növekedés négyszeresével lett nagyobb. Úgy, hogy például a lengyel növekedés egyetlen évben sem állt meg, még a válság alatt is bővült a gazdaságuk.

A most bemutatott jelentés trendeket is felvázol, Marc Lemaître szerint azonban a magyaroknak ezekben sem lesz sok örömük: „A legfrissebb adatokat elemezve is azt látjuk, hogy ugyanez a trend folytatódik, Magyarország elmarad a másik három tagállam fejlődésétől” – foglalta össze a főigazgató.

Árulkodóak a szociális mutatók is. A csatlakozás környékén a lengyel és a szlovák munkanélküliség nagyon magas, 18–20 százalékos volt, ennek a két országnak kezdetben komoly gondot okozott a központi irányításról átállni a piacgazdaságra. A magyar és a cseh adatok jobbak voltak, 6–8 százalékos munkanélküliségi adatokkal. Mára a lengyelek és a szlovákok behozták a hátrányukat, adataik jobbak, mint az EU-s átlag, ami jelenleg kicsivel több, mint 7 százalék, a lengyelek 6,8, a szlovákoké 5,7. Ugyanakkor a lengyeleknél ez már azt jelenti, hogy munkaerőhiány van, ezért egyre több ukrán helyezkedik el a lengyel gazdaságban. Jó aránynak számít a 3,8-as magyar adat is, azonban örökös a vita Magyarország és az Európai Bizottság között, hogy vajon a 170-180 ezer, a központi költségvetésből fizetett közmunkás vajon mennyiben számít piaci munkahelynek, hiszen a foglalkoztatottak közel 4 százalékát teszi ki ez a csoport. Vitán felül áll azonban az a tény, hogy az EU-ban a legkisebb munkanélküliség Csehországban van, ahol 2,4 százalékos a ráta.

Nagyon rosszul áll Magyarország a készségek fejlesztése terén. Az uniós módszertan azt vizsgálja, hogy a 30 és 34 év közöttiek táborában milyen arányú a felsőfokú végzettségűek aránya. Marc Lemaître főigazgató így foglalta össze a helyzetet: „Magyarország kivételével a visegrádi országok az EU-nál dinamikusabban fejlesztették jól képzett munkaerejüket. Ez egy nagyon fontos statisztika, mert azt is mutatja, hogy milyen a jövőbeli potenciálja ezeknek az országoknak a fejlődésre.” Csak hogy lássuk, mihez képest vagyunk lemaradva: 2004-hez viszonyítva a csehek és a szlovákok megháromszorozták a diplomások számát ebben a korosztályban, ezzel elérik, illetve meghaladják az uniós átlagot.

A szegénységgel kapcsolatos mutatókat 2005 óta követik figyelemmel. Ahhoz képest minden visegrádi országban javult a helyzet, de eltérő mértékben. A legnagyobb fejlődést a lengyelek mutatták be, ahol a szegények aránya 50 százalékkal csökkent. Ők is, valamint a csehek és a szlovákok is elérték már EU-s átlagot (Csehország mutatója a legjobb az egész unióban), kivéve Magyarországot, nálunk még mindig uniós átlag fölötti a szegények aránya.

Marc Lemaître történelmi mértékben is jelentős támogatásnak nevezte azokat az eurómilliárdokat, amelyeket az uniós alapokból kaptak a visegrádi országok. Mindez megjelenik a GDP-adatokban. Uniós finanszírozás nélkül Lengyelország 7, Magyarország 5, Csehország és Szlovákia pedig 4 százalékkal alacsonyabb GDP-növekedést ért volna el. Csak míg ez a lengyel fejlődés valamivel több, mint 10 százalékát teszi ki, addig Magyarország esetében a növekedés közel egyharmadát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.