Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Cseh kormányalakítás: megrekedtek a koalíciós tárgyalások

Nem tudtak megegyezni az új kormány személyi összetételéről.

MTI
2018. 04. 06. 4:43
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az ANO mindkét javaslatunkat elutasította, ezért nagy valószínűséggel ellenzékben maradunk. A végső döntést a párt elnöksége hozza meg pénteken” – nyilatkozott Hamácek a tárgyalások után újságíróknak.

Szerinte a CSSD akkor lett volna hajlandó kormánykoalícióra lépni az ANO-val, ha Andrej Babis, a mozgalom elnöke, aki ellen büntetőeljárás van folyamatban, nem lett volna a kormány tagja. Ugyancsak ki kellett volna maradnia a kormányból Jan Hamáceknek, a CSSD elnökének is.

A másik javaslat az volt, hogy ha Andrej Babis mégis kormányfő lenne, akkor az ANO engedje át a szociáldemokratáknak a belügyminisztérium irányítását.

Az ANO képviselői korábban ismételten hangsúlyozták, hogy egyetlen kormányfőjelöltjük Andrej Babis.

„Andrej Babis elutasította azt a kérésünket is, adjon biztosítékot arra nézve, hogy amennyiben akár nem jogerősen is elítélnék a Gólyafészek-ügyben, lemond kormányfői tisztségéről” – jelentette ki Jan Hamácek.

A rendőrség azzal gyanúsítja Andrej Babist, hogy a tulajdonát képező Gólyafészek szabadidőközpont építésekor megsértette a törvényt, és jogtalanul jutott mintegy 50 millió koronás (600 millió forintos) európai uniós támogatáshoz. Babis a vádakat határozottan elutasítja, és politikai pernek minősíti az esetet.

Andrej Babis a csütörtöki kormánykoalíciós tárgyalás csődjének okát abban látja, hogy az ANO nem volt hajlandó átengedni a szociáldemokratáknak a belügyminiszteri posztot. A CSSD öt miniszteri bársonyszéket követelt az ANO-tól, köztük volt a belügyi és az igazságügyi tárca is. Ez utóbbit a mozgalom hajlandó volt átadni a szociáldemokratáknak.

A tavaly októberi cseh képviselőházi választást az ANO mozgalom nyerte. Az ANO-nak a 200 tagú parlamenti alsóházban azonban csak 78 mandátuma van, ezért egyedül nem képes olyan kormányt alakítani, amely bizalmat kapna a parlamentben. Andrej Babis első kormánya januárban meg is bukott. Az új kormányalakítási elképzelés most az volt, hogy az ANO koalícióra lépne a 15 mandátummal rendelkező szociáldemokratákkal. A kormánykoalíció úgy kaphatna bizalmat a parlamentben, hogy a szavazáskor kívülről a kommunisták is megtámogatnák, azaz képviselőik elhagynák az üléstermet. Ilyen esetben a 93 kormánykoalíciós képviselő már parlamenti többséget jelentene.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.