Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

ENSZ BT: Washington ismét közbelépett az izraeli–palesztin összecsapások ügyében

Az Egyesült Államok ismét megakadályozta egy nyilatkozat kiadását, amely független vizsgálatot követelt volna.

MTI
2018. 04. 07. 9:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyilatkozattervezetet ismét a nem állandó BT-tag Kuvait nyújtotta be, és az ország ENSZ-nagykövete elmondta újságíróknak, hogy a dokumentum szövege ugyanaz volt, mint azé a tervezeté, amelynek kiadását Washington a múlt szombaton megakadályozta. Előtte pénteken António Guterres ENSZ-főtitkár is szorgalmazott egy független és átlátható vizsgálatot a történtek miatt.

Az Egyesült Államok mindkét esetben a szavazást előkészítő munkát szakította félbe – közölte egy neve elhallgatását kérő diplomata. Egy másik, szintén név nélkül idézett diplomata pedig arról számolt be az AFP hírügynökségnek, hogy a pénteki ülésen a BT tizenöt tagországa közül tizenkettő támogatta a tervezetet. Nem árulta el, hogy melyik volt az a két ország, amely az elutasító amerikai állásponttal azonosult. Ugyanő elmondta, hogy e pillanatban nem tervezik a BT újabb összehívását.

Rijád Manszur, a palesztinok ENSZ-nagykövete az újabb kudarcra reagálva azt közölte: ha az ENSZ legfőbb testülete nem cselekszik az ügyben, akkor elképzelhető, hogy a palesztinok a 193 tagországból álló közgyűléshez fordulnak egy nemzetközi vizsgálat elindítása érdekében.

A Gázai övezetet Izraeltől elválasztó határ mentén a pénteki összecsapásokban a legfrissebb adatok szerint kilenc palesztin halt meg izraeli katonák lövedékeitől, és mintegy négyszáz megsebesült, köztük harminc súlyosan – közölte szombaton az Iszlám Ellenállási Mozgalom (Hamasz) radikális palesztin szervezet irányította Gázai övezet egészségügyi minisztériumának szóvivője. A halottak között van egy tizenhat éves fiú és egy palesztin újságíró is.

Múlt péntek óta már harmincegy palesztin vesztette életét a határ menti összetűzésekben. Évek óta ez volt a legvéresebb hét az övezetben.

Az izraeli hadsereg azt közölte: megakadályozta, hogy a palesztinok újra és újra megpróbálják áttörni a határkerítést, és „a szabályzat által megengedett módon tömegoszlató eszközöket és éles lőszert vetettek be válaszul” a behatolási kísérletek megakadályozására.

A Hamasz a héten arra szólította fel az általa uralt Gázai övezet lakóit, hogy hat héten át tiltakozzanak a „fojtogató” izraeli blokád ellen, és követeljék a palesztin menekültek visszatérésének lehetőségét oda, ahonnan Izrael megalapításakor elűzték őket. A határnál több ezer palesztin gyűlt össze, kövekkel dobálták meg az izraeli katonákat, és égő gumiabroncsokat gurítottak feléjük.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.