Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország

Francia–olasz mosolyszünet egy migráns ügye miatt

Francia rendőrök Olaszországig kergettek egy feltételezett nigériai drogdílert, diplomáciai botrány lett belőle.

Favero-Fürjész Judit Éva
2018. 04. 06. 16:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy hete tart az olasz–francia diplomáciai mosolyszünet. Az ok: nagypénteken francia rendőrök előzetes bejelentés nélkül betörtek az olasz Bardonecchia város (Torino megye) egy migránsokat segítő irodájába. Öt rendőr egy nigériai férfit kényszerített vizeletvizsgálatra, mert azt feltételezte, hogy drogkereskedő. Az olasz belügyminisztérium vizsgálatot indított a francia rendőrök eljárásának törvényességét illetően. A külügyminisztérium súlyosnak ítélte a helyzetet, az olasz szuverenitás megsértését látta az esetben. Azonnal berendelték a francia nagykövetet, hogy magyarázatot kérjenek. Matteo Salvini, a Liga vezetője egyenesen francia diplomaták kitiltását követelte az oroszok helyett (Nagy-Britanniával való szolidaritásból Olaszország is kitiltott orosz diplomatákat a nemzetközi kémkedési-mérgezési ügy miatt).

A francia rendőrség a nigériai férfit a Párizs–Nápoly útvonalon közlekedő TGV-vonaton igazoltatta, a Modane és Bardonecchia közötti szakaszon. Ez még nem is jelentett volna problémát, mert léteznek erre a területre vonatkozó egyezmények a két ország között, mivel Modane az utolsó francia város a határ előtt, Bardonecchia pedig az első olasz. A baj akkor kezdődött, amikor a rendőrök leszálltak Bardonecchiában. Az állomáson fegyverrel felszerelkezve betörtek a jelenleg a Rainbow for Africa által használt helyiségekbe. Az NGO azokkal a migránsokkal foglalkozik, akik Franciaország felé szeretnék átlépni a határt. Egy önkéntes közvetítő meg akarta fékezni az akciót, de a rendőrök elhallgattatták. Ezt követően a razziát elszenvedő civil szervezet feljelentette az önkényesen eljáró ügynököket.

Gérald Darmanin francia költségvetési miniszter szerint, akihez a vámőrség tartozik, „a rendőrök helyesen, rend szerint jártak el, csak a dolgukat végezték”, majd hozzátette, „a helyiség amúgy is a franciákhoz tartozik”. Valójában a szóban forgó irodák egy régi egyezmény szerint az olasz és a francia határokon átnyúló együttműködés révén a francia rendőrség várakozóinak, pihenőinek voltak kijelölve. A határon megnövekvő migránsforgalom miatt azonban szükség volt önkéntes irodák kialakítására, így az ellenőrző irodából ellátópont lett. Ezért is szimbolikus a rendőrök „betörése”.

A francia rendőrség közleménye szerint a férfit azzal gyanúsították, hogy „drogokat hordozott a szervezetében”, azaz lenyelt nagyobb mennyiségű kábítószert zacskókba csomagolva, kijátszva a vámvizsgálatot. Ez esetben viszont nem világos, hogy mi értelme volt a vizelettesztnek, hiszen azt csak röntgenvizsgálat alapján tudnák kimutatni. Arról nem is beszélve, hogy a migrációval kapcsolatos jogi tanulmányok egyesülete (ASGI) szerint a francia rendőrök nem is kezdeményezhettek volna vizeletvizsgálatot az országban az olasz ügyészség engedélye nélkül.

Az olasz külügyminisztérium kétségét fejezte ki a francia rendőrség olaszországi beavatkozásának legitimitásával kapcsolatban. A schengeni szerződés 40. és 41. cikkelye ugyan lehetőséget ad arra, hogy sürgős és kivételes esetben egy ország rendfenntartói behatoljanak egy másik ország területére, de erről tájékoztatniuk kell ezen állam rendőrségét. Eddig nincs bizonyíték arra, hogy ez megtörtént volna a bardonecchiai esetben.

A helyi lakosok közül sokan azt nyilatkozták, hogy a történteket valójában a politikusok és a média fújta fel. A két város közelsége miatt normális, hogy Bardonecchiában francia, Modanéban pedig olasz rendőrök járőröznek nap mint nap. Valószínűleg nem hívogatják egymást folyamatosan, amikor átlepik a határt. Mások viszont azt nehezményezték, hogy egy ennél jóval megrázóbb eset korántsem keltett hasonló diplomáciai perpatvart és médiafigyelmet. Februárban a francia határőrök elutasítottak egy terhes és beteg nigériai nőt, és épp a bardonecchiai bevándorlóközpont elé szállították. A nő egy hónappal később szülés közben életét vesztette egy torinói kórházban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.