Katonai repülőtérre támadtak Szíriában, többen meghaltak

Rakétatámadás érte a repteret, amely Homsz tartományban található. A Pentagon cáfol.

MTI
2018. 04. 09. 4:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rakétatámadás ért egy katonai repülőteret a szíriai Homsz tartományban, több katona halálát és sebesülését okozva – jelentette hétfőn hajnalban a SANA hivatalos szíriai hírügynökség, az Egyesült Államokat gyanítva a támadás mögött. A SANA egy név nélkül nyilatkozó katonai forrás alapján azt írta, hogy a szíriai légvédelemnek sikerült nyolc légi célpontot megsemmisítenie.

„A támadásban többen meghaltak vagy megsebesültek” – mondta a forrás a hírügynökségnek. A szíriai televízió pedig arról számolt be, hogy a környék lakossága hangos robbanásokat hallott.

Egyelőre nem tudni, ki hajtotta végre a rakétacsapást, amely két nappal az után történt, hogy Damaszkusz mellett, a lázadók által feladni szándékozott kelet-gútai Dúmában szombaton több mint 70 ember halálát okozta egy állítólagos vegyifegyver-támadás. Az AFP szerint a szír kormány Izraelt vádolta meg a légitámadás elkövetésével.

Az el-Majadín libanoni tévé beszámolója szerint az Iszlám Állam dzsihadista szervezet erői a kormánycsapatok állásait támadták hétfőn Homsz tartományban, ahol az a légi bázis is van, amelyet a rakétacsapások értek. A keletkezett veszteségek mértékéről egyelőre nem érkeztek jelentések.

A Pentagon cáfolta, hogy az Egyesült Államok hajtotta volna végre a Homsz tartomány keleti részén található T-4 elnevezésű katonai repülőtér elleni légicsapást. A támadásra néhány órával azt követően került sor, hogy Emmanuel Macron francia és Donald Trump amerikai elnök telefonon egyeztetett a Dúma lakosságát szombaton ért vegyifegyver-támadásról, és a francia elnöki hivatal nyilatkozata szerint lépéseik egyeztetéséről állapodtak meg. Donald Trump előzőleg azt hangoztatta, hogy a vegyi támadásért valakinek nagy árat kell majd fizetnie.

„A védelmi minisztérium jelenleg nem folytat légicsapásokat Szíriában” – közölte a Pentagon. „Mindazonáltal továbbra is szorosan figyelemmel követjük azokat a diplomáciai erőfeszítéseket, amelyek a vegyi fegyvereket bevetők elfogására és felelősségre vonására irányulnak Szíriában és másutt” – tették hozzá.

A Szíriával szomszédos Libanon médiájának egy része szerint az ország északkeleti határának térségében élők azonosítatlan sugárhajtású repülőgépeket észleltek az égen a kora hajnali órákban, ami arra utal, hogy a támadást Izrael hajthatta végre. A libanoni közlésekről hírt adó dpa német hírügynökség azonban ezt nem tudta más forrásból megerősíteni.

Az EFE spanyol hírügynökség jelentésében emlékeztet arra, hogy február 18-án izraeli repülőgépek támadták ugyanezt a repülőteret, ahol az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) elnevezésű emigráns csoport szerint a szír és az iráni kormány erői, valamint a libanoni Hezbollah erői összpontosulnak. A SANA hírügynökség akkor az „izraeli ellenséget” nevezte meg az említett támadás elkövetőjeként, miután a légvédelem lelőtte a támadó repülőgépet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.