Kereskedelmi háborúval nyit az „ázsiai Davos”

Az Egyesült Államok elszigetelheti magát az egyre szélesedő konfliktus miatt, de még nem lépték át a Rubicont.

Buzna Viktor
2018. 04. 04. 17:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre közelebb sodródik a totális kereskedelmi háborúhoz Kína és az Egyesült Államok. Az elmúlt napokban a két nagyhatalom újabb importvámok kivetését lebegtette meg. Legutóbb Kína emelte a tétet, miután szerdán nyilvánosságra hozta azoknak az amerikai termékeknek a listáját, melyekre 25 százalékos importvámot vetne ki. Ez 106 amerikai terméket sújtana, mintegy 50 milliárd dollár értékben – feltéve, hogy Washington beváltja korábbi fenyegetését. Kedden ugyanis az amerikai kormány 25 százalékos pótvám kivetését helyezte kilátásba 1300 kínai termékre.

Ez pedig jelentős további teher azután, hogy Donald Trump amerikai elnök még március 22-én elrendelte a kínai acél- és alumíniumtermékek, illetve további 60 milliárd dollár értékű kínai áru megvámolását.

Bár az amerikai rendelkezés csak májusban lépne hatályba, Kína nem mutatkozott kompromisszumkésznek. Trump márciusi bejelentésére válaszul e hét hétfőtől importvámokat vezetett be évi hárommilliárd dollárnyi amerikai importtermékre. A rendelkezés a sertéshúsra és gyümölcsökre vonatkozik, ha azonban tovább mérgesedik a helyzet, a kereskedelmi háború nem csak más mezőgazdasági termékekre, de vegyi anyagokra, gépjárművekre és egyes repülőgépekre is átterjedhet.

Szakértők szerint Peking a legutóbbi tétel, vagyis a repülőgépek megadóztatásával lépné át a Rubicont.

Lapunknak korábban Douglas H. Paal, a washingtoni központú Carnegie Alapítvány a Nemzetközi Békéért vezető elemzője elmondta: Kína az amerikai cégeken keresztül gyakorol nyomást Washingtonra. Az elemző szerint akkor tör ki deklarálhatóan a kereskedelmi háború, ha Peking a kínai piacon terjeszkedő amerikai cég, a Boeing termékeit is célba veszi. – Ha Kína bármilyen formában visszalép a Boeing gépek rendelésétől, az többéves késést okoz az utasszállító-flották ellátásában – mondta Paal. Szerinte tehát ha Peking ilyen körülmények között is vállalja a konfliktust, többéves kereskedelmi háború várható.

– Trump nincs tisztában döntéseinek következményeivel – ezt már Csao Ming-hao (Zhao Minghao), a kínai Global Times publicistája mondta lapunknak.

A keményebb véleményeknek hangot adó pártlap írója hozzátette: a konfliktus nem csak Kína és az Egyesült Államok gazdaságát fenyegeti, ezért ha Washington nem fogja vissza magát, teljesen egyedül maradhat. – Az OECD, a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság csak néhány nemzetközi szereplő, amely jelezte aggályát – mondta Csao Ming-hao.

Várhatóan Kína Washington elszigetelésére játszik majd a hétvégén kezdődő Boao nemzetközi gazdasági fórumon.

Az „ázsiai Davos” néven emlegetett eseményen több fontos gazdasági és politikai döntéshozó részt vesz majd, az eseményt Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai államfő nyitja majd meg. A kínai sajtó pedig már jelezte: Hszi nyitóbeszédének központi témája a nemzetközi kereskedelem szabadságának fontossága lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.