Meghalt Ríos Montt, Guatemala egykori diktátora

Meghalt José Efraín Ríos Montt tábornok, Guatemala egykori véreskezű diktátora – jelentette be családja vasárnap Guatemalavárosban.

MN
2018. 04. 01. 19:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1982–83-ban állt a katonai junta élén a tábornok, majd köztársasági elnöknek és a hadsereg főparancsnokának kiáltotta ki magát. Ez volt a közép-amerikai ország történetének egyik legkeményebb korszaka a kommunista gerillák ellen folytatott harcban.

A polgári rendszer helyreállítása után a tábornokot bíróság elé állították, amely népirtás és emberiesség elleni bűncselekmény miatt 80 év börtönre ítélte 1171 ixil törzsbeli indián lemészárlása miatt. Eljárási hibákra hivatkozva az alkotmánybíróság megsemmisítette az ítéletet, így Ríos Montt csak tíz napot töltött börtönben. Új pert indítottak ellene, de az már nem végződött börtönbüntetéssel a 91 éves tábornok rossz egészségi állapota, öregkori elbutulása miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.