Michelin-csillagos menza az olasz kórházakban

Olaszországban kétféle menü közül választhat a beteg, mégis egyre többen mennek magánkórházakba.

Favero-Fürjész Judit Éva
2018. 04. 03. 19:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olaszország a világ legegészségesebb országa – állítja a Bloomberg 2017-es Globális egészségindexe. Nem ok nélkül, Itáliában a születéskor várható átlagéletkor jóval meghaladja a nyolcvan évet, és az országban sokkal kevésbé vannak jelen korunk tömegbetegségei, mint a magas vérnyomás, a koleszterinproblémák és a demencia. Mi lehet az olaszok titka? Kutatók kimutatták, hogy az étkezés révén rengeteg bajt megelőznek.

A mediterrán étrendet mindig is a világ legjobbjai közé sorolták nemcsak ízvilága, de az egészségre gyakorolt jótékony hatása miatt is. Az étrend alapvető eleme, hogy a lehető legtöbb zöldséget, gyümölcsöt együk. Ha húst fogyasztunk, az lehetőleg hal vagy tenger gyümölcse legyen, és a zsiradékok közül olívaolajat használjunk. Fontos, hogy szezonális ételeket együnk, a lehető legközelebbi forrásból szerezzük be őket, és ne főzzük órákig. Ezeket a szabályokat követve az ételek megőrzik tápanyagtartalmukat, és hatékonyabbak a szervezet számára.

Az olasz kórházakban általában ennek megfelelően, étkezési szakemberrel együtt tervezik meg a menüt. Allergiák vagy bizonyos betegségek, beavatkozások kivételével, a páciensek általában két menü közül választhatnak minden étkezésnél, amely egy első fogásból (leves, tészta vagy rizottó), egy második fogásból és egy gyümölcsből áll. A kórházi koszt nem éppen Michelin-csillagos, de egy-két menza séfje már igen. A mantovai Carlo Poma kórházban például Luca Marchini Michelin-csillagos séf Maria Chiara Bassi táplálkozási szakértővel dolgozott együtt a kórház új étrendjének kidolgozásán. „A megfelelő tápanyagokban és finom ízekben gazdag ételek ugyanúgy hozzátartoznak a gyógyulási folyamathoz, mint a kezelések vagy a gyógyszerek” – nyilatkozta Marchini. Egy mantovai ápoló lelkesen mesélte, hogy „az új menün kívül a séf oktatást tartott a konyhásoknak az ételek helyes elkészítéséről, és a városban is elindított egy programot a lakosok számára, hogy felhívják a figyelmet az étkezés fontosságára a betegségek megelőzésében”.

Ha az étkezést illetően nagy is az egyetértés, az egészségügyi ellátásban azért sok az ellentét, amelyek megnehezítik a rendszer megfelelő működését. Bár az olasz egészségügyi rendszer arra az elvre épül, hogy mindenkinek egyenlő szintű ellátást kell biztosítani, vannak egyenlőbbek az egyenlőknél. A társadalmi rétegek közötti eltávolodás miatt egyre többen fordulnak magánkórházakhoz. Az egészségügyi ellátás kiadásai évente körülbelül százötvenmillió euró körül mozognak, és ennek negyede magánintézmények zsebében landol. Egy 2016-os felmérés szerint az olasz családok majdnem felében döntöttek már úgy, hogy egy illető nem kezelteti magát, az okok között az első 17 százalékkal a pénzügyi gondokra való hivatkozás volt, 13 százaléknyian a hosszú várakozási listák miatt döntöttek a kezelés hanyagolása mellett.

Sok intézmény munkaerőhiánnyal küzd. „Utánpótlás lenne, de nem töltik fel a helyeket. A személyzet nagy stressznek van kitéve, mert gyorsan kell végezni a munkát, és gyakoriak a túlórák, ez hosszú távon kiégéshez vezethet, a betegek közben csak várakoznak. Ez senkinek sem tesz jót” – panaszolta lapunknak egy fiatal milánói kardiológus.

A harmadik probléma az olasz egészségügyi rendszer régiókra való bontása miatt alakult ki. Észak és dél között egyébként is nagy a különbség, pláne ha az egészségügyről van szó. Az északi régiókban többet költenek a helyi hivatalok, több fejlett klinika, rehabilitációs központ van. Az északi páciensek is jobban meg vannak elégedve az ellátással, a déliek közül sokan nem bíznak saját régiójuk ellátásában. Míg Lombardiából csak a betegek 4 százaléka kezelteti magát a régión kívül, Basilicatában ez a szám meghaladja a 25 százalékot. Az északi kórházak fogadják be a legtöbb beteget, majdnem nyolcvanezer érkezik más régiókból. Éppen ezért például a milánói nagy kórházak körül egész hotelstruktúrák alakultak ki, akik a betegek hozzátartozóit fogadják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.