Szkripal-ügy: elutasítja az oroszokkal közös vizsgálatot Nagy-Britannia

A delegáció „perverznek” nevezte a felvetést.

MN
2018. 04. 04. 12:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elutasította a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) végrehajtó tanácsának szerdai rendkívüli ülésén részt vevő brit küldöttség azt az orosz javaslatot, hogy a két ország közösen folytasson vizsgálatot Szergej Szkripal volt orosz–brit kettős ügynök és lánya március eleji angliai megmérgezése ügyében – írja az MTI.

A delegáció a Twitter közösségi portálon közzétett bejegyzésben „perverznek” nevezte az orosz fél felvetését. Szerintük ez elterelő taktika, újabb „dezinformáció, hogy kikerüljék a kérdéseket, amelyeket az orosz hatóságoknak meg kell válaszolniuk” – írták.

A Vegyifegyver-tilalmi Szervezet 41 tagú végrehajtó tanácsa – benne Nagy-Britanniával és Oroszországgal – zárt ajtók mögött tanácskozik a Szkripal-ügyről Hágában. A testület ülését orosz kezdeményezésre hívták össze, és Vlagyimir Putyin előző napi tájékoztatása szerint húsz kérdést javasoltak megvitatni. Ankarai sajtótájékoztatóján az orosz államfő hozzátette: reméli, a tanácskozáson egyértelművé válik, hogy mi történt március 4-én Salisburyben. A 41 tagú testületnek azonban kétharmados többséggel kell határoznia, és ezt általában nehéz elérni.

Brit szakértői vizsgálat szerint Szergej Szkripalt, az orosz katonai hírszerzés egykori ezredesét, a brit külső hírszerzés (MI6) volt ügynökét és Julija Szkripalt Novicsok osztályú, fegyverként is használható, még a Szovjetunió által kifejlesztett idegméreg-hatóanyaggal mérgezték meg. London gyilkossági kísérletnek tartja megmérgezésüket, amelyért a brit kormány hivatalos szóhasználata szerint „nagy valószínűséggel” Oroszországot terheli a felelősség.

Oroszország tagadja ezt, és egyfajta fordulópontként tekint egy Nagy-Britanniában kedden ismertetett interjúra, amelyet a Sky News készített a Porton Down katonai kutatólaboratórium vezetőjével. Gary Aitkenhead a hírtelevíziónak úgy fogalmazott, nem tudják meghatározni a hatóanyag pontos forrását, csak azt, hogy Novicsok osztályú vagy hasonló mérget használtak. Hangsúlyozta azonban, hogy az ő feladatuk tudományos bizonyítékot szolgáltatni a hatóanyag pontos azonosításához, nem pedig megmondani, hol is állították elő. Hozzátette, egy ilyen rendkívül összetett anyag előállítására csak állami szereplő képes.

Az igazgató szerint a brit kormány más információkra támaszkodva jutott arra a következtetésre, hogy a Szergej Szkripal és a lánya ellen használt szer Oroszországból származik. Az interjú nyomán a brit kormány megerősítette álláspontját az ügyben, és a külügyminisztérium az interjúban elhangzottak után közölte, hogy „ez csak egy része” a hírszerzési információknak.

A Szkripal-ügy miatt Nagy-Britannia, valamint szövetségesei és Oroszország kölcsönösen kiutasítottak diplomatákat, s a brit–orosz diplomáciai kapcsolatok rendkívül feszültté váltak.

Ugyancsak szerdán, egy moszkvai nemzetközi biztonsági konferencián a brit és az amerikai biztonsági szakszolgálatok groteszk provokációjának minősítette a Szkripal-ügyet Szergej Nariskin, az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat (SZVR) vezetője.

„Még a Szkripalékkal elkövetett groteszk, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok szakszolgálatai által durván összetákolt provokációval kapcsolatban sem siet az európai országok egy része körültekintés nélkül követni Londont vagy Washingtont, hanem a történtekben való eligazodást részesíti előnyben” – mondta.

Nariskin a tétek felelőtlen emeléséről és az erő alkalmazásáról való lemondás fontosságát hangoztatta „egy második karibi válság elkerülése” érdekében. Mint mondta, a jólét és a fejlődés érdekében meg kell erősíteni a nemzetközi szervezeteket és nemzetközi jogrendet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.