Szkripal-ügy: nem bizonyította a brit katonai labor az idegméreg eredetét

Információkat hozott nyilvánosságra a brit labor vezetője a Szripalék ellen használt idegméregről.

MN
2018. 04. 03. 20:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elismerte a brit Sky News hírtévében a Porton Down-i Védelmi Tudományos és Technológiai Laboratórium (DSTL) igazgatója, hogy tudományosan nem bizonyítható a Szergej Szkripallal és lányával szembeni mérgezést okozó anyag eredete.

Gary Aitkenhead elmondta, hogy az elemzésre átadott anyagról a tudósok azt be tudták bizonyítani, hogy katonailag előállított neurotoxinról van szó, a laboratórium azonban azt nem tudta bebizonyítani, hogy az anyag Oroszországból származna, és ez nem is volt a laboratórium feladata, hanem csupán annak a bizonyítása, hogy ilyen mérgezés keletkezett. A laboratórium vezetője hozzátette: az elemzés eredményét átadták a brit kormánynak, amelynek megvan a lehetősége, hogy a labor szakvéleményét számos más, rendelkezésükre álló adattal kiegészítve következtetéseket vonjon le a novicsok idegmérgek családjába tartozó anyag pontos eredetére vonatkozóan.

Aitkenhead a tévéműsorban részletezte, hogy „rendkívül bonyolult módszerek” szükségesek az ilyen idegméreg előállításához, amelyekkel „csak egy állami szereplő élhet”. Azt is kijelentette, hogy a novicsok mérgekre nincs ismert ellenszérum.

Az igazgató visszautasította azt a korábbi moszkvai állítást, miszerint az idegméreg akár valamely brit laboratóriumból is származhatott. „Teljesen kizárt, hogy ilyen kijusson tőlünk vagy elhagyja a labor területét” – szögezte le.

Orosz kérésre a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) szakértői szerdán Hágában tartandó ülésükön vizsgálják meg az Egyesült Királyságnak azt a vádját, hogy Oroszország áll az idegméreggel elkövetett támadás mögött.

Az egykori orosz kettős ügynököt, Szergej Szkripalt és lányát március 4-én mérgezték meg a dél-angliai Salisbury városban. Mindketten életveszélyes állapotban kerültek kórházba, de a lány állapota jelentősen javult. 

Két héttel ezelőtt egy brit bíróság adott engedélyt adott az OPCW szakembereinek, hogy vizsgálják meg Szkripal és a lánya vérmintáit. Az elemzéshez a szervezet szerint három hétre lesz szükség.

A brit hatóságok feltételezik, hogy szovjet gyártású novicsok mérget használtak fel Szkripalék ellen. Azt állítják, hogy novicsok mérgeket 1970 és 1980 között, a hidegháború közepén fejlesztették ki a szovjet tudósok egy moszkvai állami kutatóintézetben. Az orosz kormány a Szkripal-ügy kirobbanása óta tagadja, hogy létezett volna ilyen kutatási projekt a Szovjetunióban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.