Kijev hadat üzen a korrupciónak

Kevés az esély arra, hogy még az idén parafálják a társulási szerződést az Európai Unió és Ukrajna között. Az utolsó pillanatig bizonytalan volt még a december 19-i csúcs megtartása is.

2011. 12. 18. 14:33
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még a nyáron történt, hogy egy fiatal szőkeség, a munkanélküliekkel foglalkozó ukrán állami alap vezetőjének fogadott lánya Monacóban Bentley-jével összetört néhány szintén drága kocsit. A közelmúltban az apát, Volodimir Halickijt is letartóztatták. A 49 éves tisztviselőnél a házkutatáskor több mint tíz aranyórát, s mintegy 7,5 millió dollár készpénzt találtak, s őrizetbe vételét kenőpénzek elfogadása miatt rendelték el.

Ez csak az egyik ilyen eset manapság Ukrajnában, ahol a Valerij Horoskovszkij vezette nemzetbiztonsági szolgálat nagy erőkkel dolgozik a korrupció visszaszorításán. Néhány éve a kenőpénzek elfogadása a köztisztviselői karban mindennapi volt. A felmérések alapján az ukránok 64,7 százaléka találkozott e jelenséggel. Az ország keleti részében ez az arány 34, míg a nyugatiban 80 százalék fölötti volt. A legkorruptabb intézmények között a bíróságokat, a rendőrséget és a különböző engedélyek kiadásával foglalkozó hivatalokat tartották számon. A megkérdezettek 57 százaléka vélte úgy, hogy az igazságnak komoly ára van, s 25 százalékuk még a bírósághoz fordulni is rettegett. Mindez a 20. század közepének latin-amerikai modelljét idézte.

Ma Ukrajnában, amely az európai közösség részévé kíván válni, s a társulásról, valamint a szabad kereskedelemről szándékozik szerződést aláírni az Európai Unióval, a gazdaság erősödését segítő reformok sora indult el. A korrupció a legfőbb akadály a fejlődés előtt, s a hatalom ellenfelei nem egyszer szövetségesre lelnek a bürokratikus apparátus soraiban és az oligarchák között is.

Európában ma nagy figyelmet kap az októberben hét évre ítélt exkormányfő, Julija Timosenko ügye, s eközben elsikkad jó néhány egyéb tény. Így az, hogy az elmúlt másfél évben a régi hatalmi struktúra 78 tagja ellen emeltek vádat, ugyanakkor 540 olyan személy ellen indult eljárás, aki 2010 után került pozícióba. Előzetes letartóztatásban van több nagyváros polgármestere, a földhivatal jó néhány magas rangú beosztottja, a pénzügyi szolgáltatások állami bizottságának elnöke, a krími legfelső tanács vezetője, s a herszoni terület kormányzója is. Augusztusban az odesszai vámőrség szinte egész vezérkarát tartóztatták le, amely hullám elért több bíróságot is. Mindez a korrupció elleni fokozottabb fellépés következményében történt.

Ukrajna befektetésekre vár, többek között az európai országokból, s a kormány komoly erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy vonzóvá tegye az országot a külföldi tőke számára. A befektetési klímát javítandó csökkennek az adók, s a potenciális érdeklődők kedvezmények sorával számolhatnak. Az ukrán vezetés azt is érti, hogy a tőke elkerüli azt az országot, ahol mindent áthat a korrupció, ezért ez ellen az elmúlt húsz évben soha nem látott módon kíván fellépni. Volodimir Halickij esete így csak egy epizód ebben a történetben.

Koszty Bondarenko
A szerző ukrán politológus

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.