Korrupció: jelentős hiányosságokat mutat a pártfinanszírozás

Bírálta az osztrák korrupcióellenes szabályozást az Európa Tanács (ET) korrupcióellenes országcsoportja (GRECO) pénteken Bécsben nyilvánosságra hozott jelentésében.

PR
2012. 01. 13. 18:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A GRECO-csoport szakértői tanulmánya többek között a pártfinanszírozás szabályozása terén mutatott rá hiányosságokra, nagyobb átláthatóságot szorgalmazva. Az osztrák szabályok tág teret hagynak a tisztségviselők megvesztegethetőségének is a tanulmány szerint. Ausztriában az elmúlt évben számos korrupciós botrány foglalkoztatta a közvéleményt. A botrányok csaknem valamennyi parlamenti párt tekintélyét megtépázták, politológusok szerint ennek köszönhetően tartósan megrendült a választóknak a politikába vetett általános bizalma is.

A GRECO-elemzés rámutat, hogy míg a pártok állami támogatásának egy főre jutó összege Ausztriában az egyik legmagasabb a világon, ugyanakkor a pártok gyakorlatilag korlátlanul fogadhatnak el támogatásokat nem állami forrásokból. A jelenlegi szabályozás szerint a politikai pártoknak csak a 7000 eurónál nagyobb adományokat kell bejelenteniük a számvevőszéknek, de az adományozót nem kell megnevezniük. A szakértők ajánlásai között szerepel, hogy meghatározott összeg felett kötelező legyen az adomány forrását is feltüntetniük a pártoknak.

„Különösen a belföldi képviseleti szervek tagjai megvesztegetésének fogalmát olyan szűken határozták meg, hogy annak a gyakorlatban alig van jelentősége” – írták a jelentésben a köztisztségek viselőire vonatkozó korrupcióellenes szabályokról. Beatrix Karl igazságügyi miniszter a jelentésre reagálva a törvények szigorítását ígérte. Közölte, hogy a minisztérium kezdeményezi a parlamenti képviselőkre vonatkozó szabályok szigorítását. Erről szóló javaslatait a tárca már benyújtotta a parlamentnek.

A korrupcióellenes államok csoportját – amelynek Ausztria is a tagja – az ET 1999-ben hozta létre a tagországok korrupcióval szembeni törekvéseinek vizsgálata érdekében. A GRECO jelenleg 46 tagot számlál (San Marino kivételével az ET-tagállamokat, illetve az Egyesült Államokat). Célkitűzése, hogy tagjai kötelezettségvállalását figyelembe véve segítse a korrupció elleni küzdelmet egy olyan eljárás során, amely a kölcsönös értékelésen és „egyenlő nyomásgyakorláson” alapul.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.