Az EU-ban csökkent a forgalomba helyezett új autók száma januárban

Az Európai Unióban csökkent a forgalomba helyezett új autók száma januárban az egy évvel korábbihoz képest – immár az ötödik egymást követő hónapban -, részben az új emisszió-mérési eljárás szeptemberi életbe léptetése miatt.

Forrás: MTI2019. 02. 15. 20:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai autógyártó vállalatok szakmai képviseleti szervezete, az ACEA pénteken azt közölte, hogy januárban éves összehasonlításban 4,6 százalékkal, 1 millió 196 ezerre csökkent a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban.

Januárban csupán hat országban nőttek az éves szintű eladások, Litvániában (+49 százalék), Romániában (+18,8 százalék), Magyarországon (+9,2 százalék), Portugáliában (+8,3 százalék), Dániában (+7 százalék) és Görögországban (+3,7 százalék).

Az EU öt legnagyobb autópiacán mindenütt zsugorodott az eladás, Spanyolországban 8 százalékkal, Olaszországban 7,5 százalékkal, Nagy-Britanniában 1,6 százalékkal, Németországban 1,4 százalékkal, Franciaországban pedig 1,1 százalékkal.

Magyarországon januárban 9714 új autót értékesítettek, egy évvel korábban 8894 autót.

A januári csökkenés az új emisszió-mérési eljárás, a WLTP bevezetésének tulajdonítható. Tavaly szeptember elsejétől már csak a valós üzemi terhelést a korábbi eljárásnál pontosabban modellező WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Procedure) károsanyag-kibocsátási teszten áteső új gépjárműveket lehet forgalomba helyezni az EU-ban.

Az intézkedés miatt az Európai Unióban szeptemberben az új autók eladása 23,5 százalékkal csökkent éves szinten.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.