Mára szövetségesünk lett Szlovákia

Soha nem voltak olyan jók a kétoldalú kapcsolataink, mint most, de ezen dolgoznia kellett a két kormánynak — hangzott el a magyar—szlovák külügyminiszteri találkozó után. Miroslav Lajcák, a pozsonyi diplomácia feje a Magyar Nemzet kérdésére elmondta, a migráció tény, noha a kérdésről ma csak érzelmi töltetű vitát lehet folytatni Szlovákiában.

2019. 02. 26. 6:44
LAJCÁK, Miroslav; SZIJJÁRTÓ Péter
Jó az összhang a külügyminiszterek között Fotó: MTI/Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közös nevezőn van Magyarország és Szlovákia az európai uniós ügyekben, derült ki a tegnapi külügyminiszteri egyeztetésen. – Mindkét ország kiállt az illegális migráció és továbbra is kiáll a kötelező betelepítési kvóták bevezetése ellen. Egységes Budapest és Pozsony álláspontja abban is, hogy az uniós források a közép-európai országoknak szerződések alapján járnak, nem pedig „jófejségből” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután fogadta szlovák kollégáját.

Jó az összhang a külügyminiszterek között
Fotó: MTI/Soós Lajos

Miroslav Lajcák a magyar diplomaták misszióvezetői értekezletére érkezett Budapestre, és fel is szólalt azon. Szijjártó egyben megköszönte neki, hogy a szlovák parlament nyilatkozatban állt ki Lengyelország és hazánk mellett az ellenük megindított uniós eljárások miatt.

Mindemellett ma az jelent áttörést a két szomszéd ország kapcsolatában, hogy szövetségeseknek mondhatják magukat. – Az elmúlt években mindkét oldalon sokat dolgoztak azon, hogy ez a korábban elképzelhetetlen mondat ma kimondható legyen – fogalmazott Szijjártó. – Soha nem voltak olyan jók a kapcsolataink, mint most.

Nincs olyan téma, amelyet a szőnyeg alá kellene söpörni, és amiről ne tudnánk tárgyalni – mondta Lajcák. Bővülnek a diplomáciai és a gazdasági együttműködés keretei. Mint elhangzott, hazánk Nyitrán tiszteletbeli konzulátust, Besztercebányán pedig alkonzulátust nyit.

Eközben folytatják a felvidéki gazdaságfejlesztési programot, jövőre átadják az új komáromi hidat, a rajkai gyorsforgalmi összeköttetés Budapestet és Pozsonyt kapcsolja össze, EU-pénzekből pedig három új híd épül az Ipolyon.

A visegrádi négyek a leghatékonyabb szövetséget jelentik az EU-n belül, és tovább dolgoznak azon, hogy hangjuk még hallhatóbb legyen, közölték.

Szijjártó Péter a Soros Györgyöt, illetve Jean-Claude Junckert ábrázoló kampányplakátokkal kapcsolatos kérdésre elmondta, „nyílt vitánk van Junckerrel, aki a Soros-tervet hajtja végre”, az általa vezetett Európai Bizottság pedig nyomást gyakorol, hogy a tagállamok bevándorlóországgá váljanak.Március 16-án közvetlen elnökválasztást tartanak Szlovákiában.

A Magyar Nemzet megkérdezte Lajcákot, nyugvópontra jutott-e mára Pozsonyban az ENSZ migrációs paktumáról folytatott vita, amelynek részeként csaknem lemondott posztjáról.

– A kérdés érzelmi töltetű, a racionális vita most nem lehetséges, de a téma az asztalon van – mondta Lajcák. – A migráció tény – tette hozzá. Kérdésünkre elmondta azt is, az év második felében pótolhatják a múlt héten elmaradt Izrael–V4 kormányfői csúcsot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.