Elégedett néppártiak

Most az ellenőrző bizottságon a sor, hogy eldöntse a Fidesz helyzetét az EPP-n belül az aggodalmainkkal kapcsolatos fejlemények mentén. Újjá kell építeniük a bizalmat – írta Manfred Weber.

2019. 03. 21. 10:36
People are reflected in a puddle as they pass by a mural near the EU headquarters in Brussels
Európa jövője a tét a jogállamisági vitában. Ütköző érdekek Fotó: REUTERS/Toby Melville
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az EPP elfogadta javaslatomat, hogy függesszük fel a Fidesz tagságát. Szükséges döntés volt, értékeink nem vita tárgyai. Most az ellenőrző bizottságon a sor, hogy eldöntse a Fidesz helyzetét az EPP-n belül az aggodalmainkkal kapcsolatos fejlemények mentén. Újjá kell építeniük a bizalmat – írta Twitter-üzenetében Manfred Weber a döntést követően. Rövid sajtótájékoztatóján a néppárt csúcsjelöltje az Euró­pai Bizottság élére azt mondta, hogy ezután átadja a Fidesszel kapcsolatos vita ügyét Herman Van Rompuy-nek. Van Rompuy vezeti majd a háromtagú bölcsek tanácsának vizsgálatát a következő hetekben-hónapokban. Weber hangsúlyozta, hogy az EPP közgyűlése világos döntést hozott.

Európa jövője a tét a jogállamisági vitában. Ütköző érdekek
Fotó: REUTERS/Toby Melville

A párt elnöke, Joseph Daul nyilatkozatában kijelentette, az EPP egy értékelvű párt, s ezek mentén kell is politizálnia. „Ma a belső demokrácia beszélt. A 13 tagpárt kérését követően szavaztunk a Fidesz felfüggesztéséről további értesítésig. Mint Európa alapító atyái és számos európai sikertörténet pártja, az Európai Néppártnak az értékek fáklyavivőjének kell maradnia” – hangsúlyozta a francia politikus. Kiemelte, nem lehet vita tárgya a demokrácia, a jogállamiság, a sajtószabadság, az oktatás szabadsága vagy a kisebbségi jogok, s elfogadhatatlannak nevezte az Európai Unió-ellenes retorikát.

A határozatról teljesen más volt a véleménye az ellenzéki politikusoknak. Guy Verhofstadt politikai trükknek nevezte az Európai Néppárt határozatát, amely megszégyeníti Európát, mivel azzal végződött, hogy Orbán Viktor pártja a helyén maradhatott. „Az EPP elveszítette erkölcsi jogát arra, hogy Európát vezesse” – írta üzenetében az Európai Parlament liberális csoportjában ülő, annak vezetéséért harcban álló egykori belga miniszterelnök. Hozzátette, a feltételek, amelyek alapján meg tudták akadályozni a Fidesz kitiltását a néppártból köszönőviszonyban sincsenek a magyarországi valósággal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.