Megkezdte az ereszkedést a Ryugúhoz a Hajabusza-2, hogy krátert robbantson a kisbolygón

Megkezdte az ereszkedést a Ryugu kisbolygóhoz a Hajabusza-2 japán űrszonda, hogy krátert robbantson az aszteroidán és talajmintákat gyűjtsön, amelyek a Naprendszer fejlődéséről adhatnak fontos információkat a kutatóknak.

Forrás: MTI2019. 04. 04. 23:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A japán űrügynökség (JAXA) szerdán közölte, hogy a péntekre tervezett művelet az eddigi legkockázatosabb lesz a Hajabusza-2 által eddig végzett tudományos kísérletek során, mivel az űrszonda robbanóanyagot fog ejteni az aszteroida felszínére.

A kicsiny kúpformájú eszköz, amelynek egy részét rézzel vontak be, akkor indul el az űrszondából a Ryugu felé, amikor a Hajabusza 500 méter távolságra közelíti meg a kisbolygót. Az aszteroidába becsapódó eszközt úgy programozták, hogy rézzel bevont részével 40 perccel később robbanjon a Földtől 300 millió kilométerre lévő Ryugún.

Az űrszonda azonnal eltávolodik a kisbolygótól, hogy ne rongálják meg a robbantásból vagy Ryugúba való becsapódásból származó kőtörmelékek. Eközben egy kamerát bocsát ki a robbantás helyszíne fölé, hogy megörökítsék az eseményt. A kamera a Földre fogja továbbítani a felvételeket.

A Hajabusza-2-nek két hétre lesz szüksége ahhoz, hogy újra elfoglalja a Ryugu közelében eredeti helyét.

„Izgatottan várjuk, mi fog történni, amikor a becsapódó eszköz összeütközik az aszteroidával” – mondta Kubota Takasim, a JAXA tudósa újságíróknak.

A kráter akár tíz méter átmérőjű is lehet, ha a Rjugu felszíne homokos, ha kőzetes részen robbantanak, akkor három méter átmérőjű – közölték a tudósok.

A kráterrobbantás célja, hogy új friss talajmintákat nyerjenek az aszteroida felszín alatti rétegeiből, amelyek a Naprendszer első napjairól nyújthatnak információkat.

A 2014 decemberében útnak indított űrszonda szeptemberben és októberben már sikeresen az aszteroida fedélzetére bocsátott három kutatórobotot. A robotok azóta is folyamatosan küldik az adatokat a földi űrközpontba, felvételeket készítenek az aszteroidáról és mérik a felszíni hőmérsékletet.

Közülük a német-francia fejlesztésű Mascot az aszteroida felszínének ásványösszetételét és mágneses mezejét vizsgálja. Februárban landolt az egy kilométer széles aszteroida felszínén, hogy kőzetmintákat gyűjtsön. A mindössze néhány másodperces művelet során a Hajabusza-2 kiengedett egy csövet és másodpercenként 300 méteres sebességgel tantálsörétet lőtt ki a kisbolygó felszínére, hogy a felverődő por- és kőzetszemcséket begyűjtse és elküldje a Földre.

A mintagyűjtést követően a szonda visszaemelkedett eredeti pozíciójába, az aszteroida felszínétől mintegy 20 kilométeres magasságba.

A misszió a tervek szerint 2019 decemberében lezárul, amikor a Hajabusza-2 elhagyja a Ryugút. Várhatóan 2020-ban landol a Földön az összegyűjtött mintákkal együtt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.