Az Európai Bíróság korábbi bíráját választották Lettország elnökévé

A lett parlament az Európai Bíróság korábbi bíráját, Egils Levitset választotta az ország elnökévé szerdán.

Forrás: MTI2019. 05. 29. 21:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jobbközép kormánykoalíció támogatását élvező Levits két ellenfelet utasított maga mögé, és 61 képviselő támogatását nyerte el a 100 fős törvényhozásban. A másik két elnökjelölt Juris Jansons ombudsman és Didzis Smits képviselő volt.

A volt bíró július 8-án veszi át az elnöki hivatalt Raimonds Vejonistól, megbízatása négy évre szól.

Levits 2015-ben is szerette volna elnyerni az államfői tisztséget, de Vejonis legyőzte. A leköszönő elnök idén nem jelöltette magát.

A rigai születésű, 63 éves Levits Németországban töltötte fiatalkorát, és a hamburgi egyetemen végzett politológiát és jogot.

A lett államfő szerepe nagyrészt protokolláris, politikai hatalma elenyésző. Az elnök törvényjavaslatokat terjeszthet be, valamint jelölteket állíthat a miniszterelnöki tisztség betöltésére.

A lett államfőt – aki egyben a fegyveres erők főparancsnoka – a parlament választja meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.