Fegyveresek lefejeztek több embert az egyiptomi Sínai-félszigeten

Ismeretlen fegyveresek lefejeztek szerdán négy embert az Egyiptomhoz tartozó Sínai-félszigeten – derült ki hírügynökségi jelentésekből.

Forrás: MTI2019. 07. 17. 19:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az AP amerikai hírügynökségnek névtelenül nyilatkozó egyiptomi tisztviselők úgy tudják: fegyveresek szerdán megtámadtak a Sínai-félszigeten egy csoportnyi embert; közülük négyet lefejeztek, további egy személyt pedig elraboltak. Az elkövetők azzal vádolták az áldozatokat, hogy együttműködnek az egyiptomi biztonsági erőkkel.

A dpa német hírügynökség helyi szemtanúkra hivatkozva hat halálos áldozatról számolt be. Szemtanúk szerint a fegyveresek hat civillel végeztek, még három embert elraboltak, majd a sivatagba menekültek. Egy helyi forrás közlése szerint egy ottani kórházba hat lefejezett holttestet szállítottak, egyelőre azonban még nem azonosították őket. A támadás helyszínére rendőri egységek érkeztek, akik lezárták a félsziget főbb útvonalait.

A merényletért egyelőre senki sem vállalta a felelősséget.

A zömében beduinok lakta Sínai-félszigeten azóta szaporodtak meg a terrorcselekmények, hogy az egyiptomi Muszlim Testvériség mozgalomhoz tartozó, demokratikusan megválasztott Mohamed Murszi államfőt 2013-ban a hadsereg elmozdította a hatalomból. A térségben ezt követően fegyveres harcot indító iszlamista szervezet 2014-ben hűséget fogadott az Iszlám Államnak, és felvette a Vilajet Sínai (Sínai Tartomány) nevet.

A biztonsági erők és szélsőséges csoportok, közöttük az Iszlám Állam terrorszervezet között azóta heves összecsapások zajlanak. A fegyveresek támadásai általában az egyiptomi biztonsági erők, valamint a kisebbségnek számító keresztények ellen irányulnak.

Az egyiptomi hadsereg tavaly februárban offenzívát indított a terroristák kiűzésére a félszigetről. A biztonsági erők közlése szerint azóta mintegy 650 dzsihadista és 50 katona vesztette életét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.