Fellendítette pártját Johnson

A brit EU-tagság megszűnése hatalmas lehetőségeket nyújt Nagy-Britanniának a gazdasági irányváltásra – erről szombati manchesteri látogatásán beszélt az újonnan kinevezett brit miniszterelnök.

Munkatársunktól
2019. 07. 29. 10:18
Britain's Prime Minister Boris Johnson gestures during a speech on domestic priorities at the Science and Industry Museum in Manchester
A brit miniszterelnök megerősítette: október végén a szigetország mindenképp elhagyja az EU-t Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentős mértékben, tíz százalékponttal erősödött a kormányzó brit Konzervatív Párt népszerűsége az azóta eltelt pár napban, hogy Boris Johnson váltotta Theresa Mayt a kormányfői tisztségben múlt szerdán. A Mail on Sunday című vasárnapi lap által ismertetett közvélemény-kutatás szerint a párt támogatottsága 30, a parlamenti ellenzék legfőbb erejét adó Munkáspárté 25 százalékos. A közelmúltban megerősödő Liberális Demokraták 18 százalékon állnak. A Nigel Farage vezette Brexit Párt 14 százalékra esett vissza, vagyis 10 százalékpontot veszített népszerűségéből az újság számára nyár elején készült legutóbbi közvélemény-kutatáshoz képest.

Boris Johnson szerint a brit EU-tagság megszűnése hatalmas lehetőségeket nyújt Nagy-Britanniának a gazdasági irányváltásra – erről szombati manchesteri látogatásán beszélt az újonnan kinevezett brit miniszterelnök.

– Úgy hiszem, ez egy esély arra, hogy megváltoztassuk az Egyesült Királyság irányvonalát, és azzá az országgá tegyük, ahol a legjobb élni a világon – jelentette ki. Johnson fogadkozott, hogy elkezdik a szabadkikötőkre és a vállalatoknak járó adókedvezményekre vonatkozó tervek kidolgozását, továbbá felgyorsítják a brexit utáni szabadkereskedelmi egyezmények tárgyalását. Megismételte azt az álláspontját, hogy Nagy-Britannia mindenképpen kilép az EU-ból október 31-én, akár az EU-val való megállapodással, akár anélkül.

 

A brit miniszterelnök megerősítette: október végén a szigetország mindenképp elhagyja az EU-t
Fotó: Reuters

Az új brit kormány Nagy-Britannia megállapodás nélküli uniós kiválásával számol, mert abból indul ki, hogy az Európai Unió nem hajlandó újabb alkut kötni a kilépésről – jelentette ki Michael Gove brit kabinetügyi miniszter a The Sunday Times című vasárnapi lapnak nyilatkozva. – Október 31-én elhagyjuk az EU-t. Feltétlenül. Semmi további halogatás. Jön a brexit – hangsúlyozta az MTI tudósítása szerint Gove.

Meg fog nőni az Ír-sziget egyesülésének valószínűsége, ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül lép ki az EU-ból, de annak valószínűsége is nagyobb lesz, hogy Skócia kiválik Nagy-Britanniá­ból – figyelmeztetett Leo Varadkar ír miniszterelnök egy vidéki előadásában, amelyről szombaton számolt be a média. – Azok az északír emberek, akiket mérsékelt nacionalistaként vagy mérsékelt katolikusként lehet jellemezni, és akik eddig többé-kevésbé elégedettek voltak a status quóval, Írország egyesülésére fognak hajlani. És egyre több liberális protestáns és liberális unionista teszi majd fel a kérdést, hogy hol érzi magát inkább otthon: egy nacionalista Nagy-Britanniában, amely a halálbüntetés visszaállításának lehetőségéről és hasonló dolgokról beszél, vagy pedig egy közös, európai hazában, amely Írország része – mondta Leo Varadkar.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.