időjárás 1°C Ambrus 2022. december 7.
logo

A szankciók miatt ki kell vezetni a benzinárstopot

A lordok is rendezett brexitet akarnak

Magyar Nemzet
2019.09.07. 10:24

A várakozásoknak megfelelően jóváhagyta tegnap a brit parlament felső kamarája, a lordok háza annak a törvénynek az életbe léptetését, amely elvben lehetetlenné teszi, hogy az Egyesült Királyság október végén megállapodás nélkül lépjen ki az Európai Unióból. A legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt által kezdeményezett, Boris Johnson konzervatív párti miniszterelnök által hevesen ellenzett indítványt szerda éjjel fogadta el 327-299 arányban az alsóház, és a jogszabály azonnal a lordok háza elé került további vitára.

Előzetesen egyértelmű jelek utaltak arra, hogy a rendezetlen brexit tilalmáról szóló törvény tárgyalását a lordok házának brexitpárti tagjai megpróbálják addig húzni, amíg végül nem marad idő a végleges változat kihirdetésére. A felsőházban ugyanis száznál több módosító indítványt nyújtottak be a törvényhez, és ezekről egyenként szavazni kellett volna, majd az alsóházban is dönteni kellett volna a felső kamarában elfogadott módosítók sorsáról.

Csütörtökön azonban egyezség jött létre arról, hogy a lordok háza nem alkalmazza ezt az időhúzó taktikát.

Veresége ellenére Boris Johnson brit kormányfő egyelőre megfontolni sem hajlandó a lemondás gondolatát. – Brüsszelbe fogok menni, kialkudom a megállapodást, és biztosítom, hogy október 31-én kilépjünk (az EU-ból), ezt kell tennünk! – hangoztatta a Sky News televíziónak adott nyilatkozatában.

Johnson nem hajlandó arra sem, hogy a patthelyzet miatt három hónappal elhalassza a kilépést. A kormányfő ezért előre hozott választásokat kezdeményezett, amibe viszont az ellenzék nem fog belemenni a hétfői szavazáson – a Munkáspárt legalábbis biztosan nem – közölte a párt egy névtelenséget kérő forrása. A vonatkozó törvény értelmében előre hozott választásokat a 650 fős alsóház tagjai kétharmadának támogatásával lehet kiírni.

Így a kisebbségbe került Konzervatív Párt a Labour támogatása nélkül nem képes egymaga megszavazni a voksolást. Az ellenzék következetesen kitart amellett, hogy nem fogadja el ezt a megoldást mindaddig, amíg a súlyos károkat okozó, megállapodás nélküli brexit lehetőségét ki nem lehet zárni.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.