időjárás 1°C Balázs 2023. február 3.
logo

A román kormányfő továbbra is kiáll uniós biztosjelöltje mellett

Forrás: MTI
2019.09.28. 20:42

Viorica Dancila román miniszterelnök továbbra is kiáll Rovana Plumb szociáldemokrata EP-képviselő uniós biztosi jelöltsége mellett, a hazai ellenzéket pedig Románia lejáratásával, a román nemzeti érdekek semmibevételével vádolja.

A román kormányfő szombat esti Facebook-bejegyzésben biztosította „feltétel nélküli támogatásáról” a közlekedési biztosi posztra javasolt Plumbot, akinél csütörtöki meghallgatása alkalmával az Európai Parlament jogi bizottsága (JURI) összeférhetetlenséget állapított meg, és szavazattöbbséggel a kinevezési eljárás felfüggesztését kezdeményezte.

A megfogalmazott indokok szerint a román jelölt azért nem kapta meg az EP-s szakbizottság támogatását, mert nem számolt el olyan kölcsönökkel, amelyekből ingatlant vásárolt, illetve saját pártját támogatta.

Dancila azt írta közösségi oldalán, hogy Plumb régi munkatársa, és meg van győződve arról, hogy uniós biztosként kiváló munkát végezne.

Számára – „másokkal ellentétben” – mindig az uniós érdek, az európai eszme megerősítése lesz az első, akárcsak a bukaresti kormány számára – közölte. A román miniszterelnök kifejezte reményét, hogy a EP jogi bizottsága végül támogatni fogja a román kormány és az Európai Bizottság elnöke által jelölt Plumb kinevezését.

A szociáldemokrata politikus bejegyzésében a hazai jobbközép ellenzéket hibáztatta, amely szerinte egy megosztott, gyűlölködő Románia képét mutatta a világnak, és „pitiáner érdekeit követve” ismét megfeledkezett a románokról.

„Románia azonban nem azoké, akik rombolnak és megosztanak, lábbal tiporva az ország érdekeit. A románok látják, mi történik, és meggyőződésem, hogy ez ősszel a voksaikban is megmutatkozik majd” – zárta bejegyzését a novemberi elnökválasztásra utalva a román miniszterelnök.

Dancila a leszavazott biztosjelöltje melletti kiállással fő politikai ellenfelének, Klaus Iohannis államfőnek is válaszolt. A jobboldali elnök ugyanis Rovana Plumb jelölésének visszavonására szólította fel a miniszterelnököt. Iohannis úgy értékelte, hogy Plumb csütörtöki leszavazása a román szociáldemokrata kormányzás újabb nagy kudarca, ami kárt okoz Romániának.

Az uniós parlament frissen hozott eljárási szabályzata szerint, amennyiben egy parlamenti bizottság összeférhetetlenséget állapít meg egy biztosjelölttel összefüggésben, az nem léphet tovább a meghallgatás folyamatában. Az EP-s szakbizottsági vélemény semmilyen kötelezettséget nem ró az Európai Bizottságra, azonban az uniós testület elnöke megvizsgálja a kialakult helyzetet. Döntését követően a biztosjelölt ügye újra az Európai Parlament elé kerülhet.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.