Bizottsági elnököt támadtak meg

Sokkolóval támadtak saját lakásában az orosz Központi Választási Bizottság elnökére. Az elkövető elmenekült, a rendőrség nyomoz. Azt is vizsgálják hogy a bűncselekménynek köze lehet-e a küszöbönálló választásokhoz.

Munkatársunktól
2019. 09. 07. 13:24
Ella Pamfilova, chairwoman of Russia's Central Election Commission, speaks at a meeting on the recent election violations, Moscow, Russia
RUSSIA-ELECTION/FRAUD Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elektromos sokkolóval támadta meg Ella Pamfilovát, az orosz Központi Választási Bizottság elnökét (képünkön) Moszkva környéki otthonában egy maszkot viselő behatoló – közölte tegnap az orosz belügyminisztérium. Az éjszakai támadás ismeretlen elkövetője az ablakon át jutott be a ház teraszára, a sokkolóval többször is megütötte Pamfilovát, majd elmenekült a helyszínről.

Fotó: Reuters

A tisztségviselő a távirati iroda szerint jól van, és tegnap részt vett egy moszkvai nemzetközi konferen­cián. A választási bizottság közleménye szerint a házból semmi sem tűnt el. A rendőrség rablás címén indított eljárást. Azt is vizsgálják, hogy a bűncselekménynek köze lehet-e a küszöbönálló választásokhoz.

Holnap 18 orosz régió vezetőjét, 13 regionális törvényhozás képviselőit, 22 adminisztratív központ önkormányzati képviselőit és három ilyen központ vezetőjét választják meg. Emellett a parlamenti alsóház négy egyéni választókörzetében tartanak pótválasztást, és mintegy ötven referendumot is megrendeznek. A legélesebb politikai küzdelem a 45 tagú moszkvai képviselő-testület megválasztása körül bontakozott ki azt követően, hogy az illetékes választási testületek elutasították 57 jelöltaspiráns bejegyzését.

A parlamenten kívüli ellenzék képviselői közül csak egynek sikerült bíróságon megfellebbeznie a kizárását, a választáson így 228 jelölt indulhat. A hatóságok a független és ellenzéki tüntetőknek a választásból való kizárását a támogató aláírások egy részének meghamisításával és formai okokkal magyarázták, az érintettek szerint viszont a Kreml akaratából fosztották meg őket a politikai megméretés lehetőségétől. Az érintettek július óta rendszeresen engedély nélküli utcai tiltakozásokat tartottak a hétvégeken.

Alekszej Navalnij ellenzéki politikus azt kezdeményezte, hogy a választók az „okos választás” eszközével élve a kormányzó Egységes Oroszország párt jelöltje ellen legesélyesebb politikusra szavazzanak kerületeikben. Ezek többnyire egyébként kommunista jelöltek; a várhatóan alacsony részvételi arány miatt az ellenzéki szavazatok a javukra billenthetik a mérleg nyelvét. Az Egységes Oroszország megcsappant népszerűsége miatt jelöltjei gyakran függetlenként indulnak. Ezen taktika mellett döntött a tavaly újraválasztott Vlagyimir Putyin orosz elnök is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.