Fogy a levegő Dancila körül

Klaus Johannis román államfő elutasította az immár kisebbségben kormányzó Viorica Dancila miniszterelnök által javasolt hat miniszterjelöltet.

DANCILA, Viorica
Megrendülhet a miniszterelnök asszonyba vetett bizalom Bukarestben Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Klaus Johannis román államfő elutasította az immár kisebbségben kormányzó Viorica Dancila miniszterelnök által javasolt hat miniszterjelöltet, és ismét felszólította a kormányfőt, hogy kérjen támogató szavazást a parlamenttől. A kormányfő azokra a posztokra javasolt miniszterjelölteket, amelyek a kisebbik koalíciós párt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) kormányból történt kilépése nyomán ürültek meg. A miniszterelnök ALDE-s törvényhozókat javasolt, így akarván igazolni, hogy a kormány politikai összetétele változatlan, tehát nincs szükség újabb támogatást kérni a parlamenttől.

Johannis bejelentését követően Dancila azt mondta, nem fél bizalmi szavazást kérni a törvényhozástól a kormány számára. Az ALDE-miniszterek lemondása nyomán a kormányfő korábban javasolt már három ideiglenes minisztert, akik kinevezését Johannis elutasította. A lépést a kormány alkotmányellenesnek tartja, ezért az alkotmánybírósághoz fordult.

Megrendülhet a miniszterelnök asszonyba vetett bizalom Bukarestben
Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement

A bukaresti törvényhozásban jelen állás szerint Victor Ponta volt szociál­demokrata miniszterelnök nemrég alakult formációja, a Pro Románia Párt lehet a királycsináló. Illyés Gergely politológus a Transindex erdélyi portálnak elmondta, az exkormányfő arra vár, hogy Dancila és köre elbukjanak, s ő megmentőként térjen vissza a Szociál­demokrata Párt (PSD) élére. A Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársa szerint a jelenleg börtönbüntetését töltő Liviu Dragnea vezetése alatt rengeteg konfliktus volt a PSD-n belül, többek között Ponta is elhagyta a pártot. Miután Dragneát kivonták a politikai életből, úgy látszott, hogy nagy változások lehetnek a PSD-ben, azonban az új pártelnök, Dancila nagyrészt érintetlenül hagyta a régi hatalmi struktúrát.

Az elemző úgy véli, Victor Ponta taktikázik, igyekszik zavart kelteni a szociáldemokraták berkeiben, megpróbálja elűzni, partvonalra szorítani a még mindig ezer szállal Dragneá­hoz kötődő vezetést, és a párt irányításának átvételére készül. Amennyiben a novemberi államfőválasztáson induló Dancila nem jut be a második fordulóba, alapvetően megrendülhet a párton belüli pozíciója – fogalmazott Illyés Gergely.

Friss felmérések szerint biztosra vehető Klaus Johannis első helye az elnökválasztás első fordulójában. Az újrázni készülő államfő 43-45 százalékos támogatottsággal rendelkezik. A második helyért azonban komoly harc várható a jelenlegi miniszterelnök, Viorica Dancila, a liberális Mentsétek meg Romániát Szövetség jelöltje, Dan Barna, illetve Victor Ponta pártja, valamint a koalíciót faképnél hagyó ALDE közös jelöltje, Mircea Diaconu között.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.