Kolumbia baloldali gerillák és bűnbandák bujtatásával vádolja Venezuelát

Forrás: MTI2019. 09. 27. 8:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Iván Duque kolumbiai elnök csütörtökön egy 128 oldalas jelentést nyújtott át António Guterres ENSZ-főtitkárnak, ami állítólag bizonyítékot tartalmaz, hogy a jelenleg is aktív Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ELN) nevű baloldali kolumbiai gerillaszervezet, de több bűnszervezet is visszavonulási területként használja a Kolumbiával szomszédos Venezuelát.

Duque szerint a dokumentum szemlélteti, hogy Nicolás Maduro venezuelai elnök „diktatórikus rezsimje” nagy veszélyt jelent a nemzetközi biztonságra.

A kolumbiai államfő a Twitteren nyilvánosságra hozta az irat néhány oldalát. A kivonat szerint az ELN több vezetője és 1400 harcosa is Venezuelában tartózkodik. Mindemellett a jelentés készítői azt állítják, hogy a gerillák a venezuelai hadsereg és a szocialista kormánypárt közvetítőinek segítségével onnan szervezik a kábítószerek csempészését. A határtérségben a bűnszervezetek számos kisrepülőteret, raktárat és csempészútvonalat tartanak fenn.

Duque már az ENSZ-közgyűlés New York-i ülésszakán mondott beszédében is súlyos vádakkal illette Maduro kormányzatát.

„A Maduro-rezsim a kolumbiai népet támadó terrorista kartellek bűntársa” – hangoztatta a kolumbiai államfő.

Venezuela történetének egyik legsúlyosabb politikai és gazdasági válságát éli át, emellett elkeseredett hatalmi harc folyik Nicolás Maduro elnök és ellenzéke között.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.