Dánia ideiglenes ellenőrzést vezet be svédországi határain

Forrás: MTI2019. 10. 10. 12:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést svédországi határain Dánia a jövő hónaptól – jelentette be csütörtökön Nick Haekkerup dán igazságügyi miniszter.

A döntés hátterében az a robbantásos támadás áll, amelyet augusztusban követtek el a dán adóhivatalnál, és amelynek a végrehajtásával két huszonéves svéd állampolgárt vádoltak meg. Az incidensben egy járókelő könnyebben megsérült, és jelentős kár keletkezett az épületben.

Mette Frederiksen dán miniszterelnök már akkor jelezte, hogy Koppenhága szigorúbb ellenőrzéseket fontolgat Svédországgal közös határán.

Dániát az Öresund híd köti össze Svédországgal egy 16 kilométer széles tengerszoroson át. A közúti összeköttetést, amelynek előkészítése és megvalósítása 9 évig tartott, 2000-ben adták át. Maga a híd a két part közötti távolság mintegy felét teszi ki, és 7845 méteres hosszúságával Európa leghosszabb közúti-vasúti hídja. A maradékot a Peberholm nevű mesterséges sziget (4055 méter), az onnan a dán oldalra vezető alagút (4050 méter), illetve a dán oldalon létesített mesterséges félsziget (430 méter) hidalja át.

Naponta ezrek szelik át a határt vonattal vagy autóval. Svédország és Dánia is az Európai Unió tagja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.