Trump: Az ISIS vezére halott

Egy titkos katonai akcióban meghalt Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam rettegett vezére – jelentette be ma délután Donald Trump. Elemzők szerint a terrorvezér halála jól jött most az amerikai elnöknek, aki hetek óta a bírálatok kereszttüzében áll, amiért kivonta csapatait a dzsihadistáktól hemzsegő szíriai térségből. Moszkva ugyanakkor kételkedésének adott hangot a szenzációként tálalt információ hitelességére vonatkozóan.

2019. 10. 27. 20:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megerősítette tegnap Donald Trump a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a Szíria északnyugati térségében tartózkodó amerikai csapatoknak tegnapra virradóra sikerült végezniük az Iszlám Állam (ISIS) terrorszervezet vezetőjével. – Abu Bakr al-Bagdadi halott – jelentette be ünnepélyesen az amerikai elnök, hosszasan méltatva katonáinak kiváló tettét. Mint fogalmazott, a terroristavezér úgy halt meg, mint egy kutya, egy gyáva ember, aki menekülés közben egy alagútban felrobbantotta magát, megölve három gyermeket is. Tudatta azt is, hogy al-Bagdadi földi maradványait az amerikai hírszerzés birtokában lévő DNS-minták alapján a helyszínen, tizenöt percen belül azonosították.

Az elnök szűkszavúan köszönetet mondott az irakiaknak, a kurdoknak, a törököknek és az oroszoknak is. Arról azonban kevés szót ejtett, hogy a titkos akcióban oroszlánrészt vállaltak a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) elnevezésű, kurdok vezette katonai szövetség alakulatai is, amelyek a hó eleji amerikai csapatkivonást követően Recep Tayyip Erdogan török elnök haragjával találták szembe magukat Északkelet-Szíriában.

Mazlúm Abdi SDF-parancsnok tegnap már jóval Trump beszéde előtt arról számolt be a Twitter mikroblogon: az al-Bagdadi ellen végrehajtott akciót mintegy öt hónapon át tartó együttműködés előzte meg az amerikai és a kurd csapatok között. Az AFP hírügynökségnek nyilatkozva arról is beszélt, hogy a következő napokban arra számítanak: az ISIS térségben tartózkodó alvó sejtjei mindent megtesznek majd, hogy bosszút álljanak vezetőjük haláláért. A kurdok ezért teljes készültségben várják az esetleges támadásokat.

Moszkva eközben kételkedésének adott hangot al-Bagdadi halálával kapcsolatban. Mint a moszkvai védelmi minisztérium közleményében fogalmazott: nem rendelkeznek hiteles információval arról, hogy amerikai katonák Idlíb szíriai tartomány török ellenőrzés alatt lévő részében műveletet hajtottak volna végre az Iszlám Állam vezetője ellen. Számos elemzés szintén arra hívta fel a figyelmet, hogy al-Bagdadi halálát – rendkívül jó időzítéssel – éppen akkor közölték, amikor Trumpot a leginkább támadják amiatt, hogy magukra hagyta Észak-Szíriában a kurdokat, illetve kivonta csapatait a polgárháborús térségből. Az egyik leggyakoribb érv a csapatkivonás ellen éppen az volt, hogy újra erőre kaphat az Iszlám Állam.

Abu Bakr al-Bagdadi a világ egyik legkeresettebb embere volt, az Egyesült Államok 25 millió dollár (7 milliárd 225 millió forint) vérdíjat tűzött ki a fejére. Az elmúlt években már többször bejelentették a halálát, de később az Iszlám Állam jelképes feje hónapokkal később jól megkomponált videoüzenetekben feltűnve bizonyította a világban szétszóródott híveinek, hogy továbbra is életben van. A „kalifátust” 2010 óta vezette, és a látványos, kegyetlen kivégzéseket közvetítő propagandavideók segítségével gyorsan világszerte hírhedtté is tette. A 48 éves, iraki származású terrorvezér iszlám tanulmányok szakon szerzett doktori fokozatot, és vallási vezetőként is dolgozott. Az al-Kaida terrorhálózat tagjaként is ismert volt.

Korábban amerikai fogságba esett, méghozzá – az Iszlám Állam több magas rangú vezetőjéhez hasonlóan – a dél-iraki fogolytáborban, a Camp Buccában töltött el éveket, mielőtt 2009-ben, egy nagyszabású amnesztiaprogram keretében, több száz rabtársával együtt szabadon engedték volna. Sokak szerint al-Bagdadi ebben a táborban radikalizálódott, ahol cellatársai Szaddám Huszein volt iraki diktátor egykori magas rangú tisztviselői voltak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.