Vucic: Szerbia már kevésbé bízik az EU-ban

Forrás: MTI2019. 10. 22. 16:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerbia kevésbé bízik az Európai Unióban, miután az – Franciaország ellenkezése miatt – elhalasztotta az uniós csatlakozási tárgyalások megkezdését Észak-Macedóniával és Albániával – jelentette ki Aleksandar Vucic szerb államfő a Der Standard című osztrák lapnak adott keddi interjújában.

A szerb elnök úgy vélekedett, hogy bizalomvesztéshez vezet Franciaország ellenkezése a két nyugat-balkáni ország uniós csatlakozási törekvésével szemben.

„Az elutasítás odavezet, hogy az EU még népszerűtlenebbé válik Szerbiában, és még kevésbé fognak benne bízni” – hangoztatta Vucic.

Szerbia és Koszovó kapcsolatainak az EU által megkövetelt rendezése ügyében a szerb államfő leszögezte: „Nagyon valószínűtlen, hogy elismernénk Koszovót. Nem hinném, hogy ez be fog következni. De nem zárkózhatunk el a párbeszéd elől.”

Indoklásként Vucic az EU Észak-Macedóniával kapcsolatos álláspontját hozta fel. „Az nem állapot, hogy Koszovó mindent megkap, az elismerést, a területeinket, az embereinket. És mit kapunk mi? Egy esetleges uniós tagságot tíz múlva? És ezt ki garantálja számunkra? Ugyanolyan garancia lenne ez, mint amilyet Észak-Macedónia kapott, amelynek azt ígérték, hogy megkezdik vele a csatlakozási tárgyalásokat?” – tette fel a kérdést a szerb elnök.

Vucic jelezte: Szerbia jövőjére gondolva nem kizárólag az EU-ra hagyatkozna. „Reméljük, hogy Emmanuel Macron (francia elnök) francia szempontból Európa jövőjéért száll síkra. De mi saját magunkkal fogunk foglalkozni. Belső problémáinkat nekünk kell megoldanunk a régióban. Emellett jó kapcsolataink vannak Kínával, Oroszországgal és Törökországgal is” – jelentette ki a szerb államfő.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a múlt heti brüsszeli EU-csúcstalálkozó után arról beszélt, hogy bár a legtöbb tagállam a bővítés mellett érvelt, nem volt egyetértés Észak-Macedónia és Albánia csatlakozási tárgyalásainak megkezdésében, ezért a döntést a jövő évre halasztották el.

Zoran Zaev észak-macedón kormányfő hatalmas történelmi hibának nevezte az uniós döntést, és országában előrehozott választást jelentett be.

Az uniós bővítés 2013-ban megrekedt, Horvátország csatlakozása után egyetlen államnak sem sikerült gyors csatlakozási tárgyalásokat folytatnia az EU-val.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.