Coloradóban őrizetbe vettek egy férfit, aki zsinagógát tervezett felrobbantani

Az Egyesült Államok szövetségi hatóságai Coloradóban őrizetbe vettek egy férfit, aki az állam egyik legrégebbi zsinagógáját tervezte felrobbantani a Denvertől délre fekvő Pueblo városkában.

Forrás: MTI2019. 11. 05. 6:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) hétfői közleménye szerint a fehér felsőbbrendűséget hirdető, 27 éves Richard Holzernak több Facebook-fiókja is volt, amelyeken erőszakra buzdított és dicsőítette a holokausztot.

A tevékenységét megfigyelő FBI dokumentumai szerint júliusban például egy privát üzenetben azt írta, „készen áll arra, hogy lepuffantson valakit”.

Mellékelt magáról egy fotót is, fegyverrel és a fehér fajvédők jelképeivel. Egy másik Facebook-felhasználónak azt írta: „szeretném, ha lenne egy holokauszt”, és megjegyezte, hogy szerinte a zsidóknak „muszáj meghalniuk”.

Holzert múlt pénteken tartóztatták le, miután egy fedett FBI-ügynök szeptember óta kapcsolatot tartott vele. Amerikai sajtójelentések szerint nem világos, hogy a szövetségi nyomozók mikor kezdték megfigyelni őt, és ki hívta fel rá a figyelmüket.

A Facebook üzenetküldő szolgáltatásán Holzer az FBI ügynökének nem sokkal a kapcsolatfelvételük után elmondta, hogy korábban a fajgyűlölő Ku Klux Klan tagja volt, jelenleg pedig szkinhednek vallja magát. Októberben pedig arról beszélt az FBI munkatársának, hogy egy zsinagógát vett a célkeresztjébe.

Először arról írt, hogy arzénnal akarja megmérgezni a pueblói zsinagógában imádkozókat, majd egy személyes találkozó alkalmával – amelyre egyik barátja is elkísérte – már arról beszélt, hogy felrobbantaná a templomot és – mint mondta – „úgy tönkretenné, hogy ne lehessen rendbe hozni”.

Ha bűnösnek találják, Holzert akár 20 évig terjedő börtönbüntetésre is ítélhetik.

A The New York Times című lap idézte a pueblói zsinagóga rabbiját, Birdie Beckert, aki elmondta: a hatóságok csak azt követően értesítették őt a készülő merényletről, miután letartóztatták Holzert. A rabbi elmondta azt is, hogy a gyülekeztnek mintegy 35 család a tagja, néhányan közülük holokauszt-túlélők gyermekei. A pittsburghi zsinagóga ellen tavaly elkövetett merénylet – amely 11 halálos áldozatot is követelt – ugyan nagyon megrázta a híveket, de arra senki sem gondolt, hogy ilyen merénylet Pueblóban is megtörténhet – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.